Primăriile ar putea angaja zilieri pentru întreținerea pajiștilor și suprafețelor forestiere

Senatorii au votat un proiect de lege care va permite Primăriilor și Consiliilor locale care dețin pășuni și terenuri agricole să angajeze zilieri! Astfel, proiectul legislativ PL-x nr. 431/2020 adoptat de către senatori de la toate formațiunile politice prevede că autoritățile administrației publice locale, respectiv Primăriile și Consiliile locale, vor putea angaja zilieri pentru efectuarea de lucrări de întreținere a pajiștilor, în cadrul fondului forestier și pe terenurile agricole.

Potrivit inițiatorilor, “legea este necesară întrucât, în momentul de față, Primăriile și Consiliile locale care dețin terenuri agricole și / sau forestiere pe care trebuie desfășurate activități cu caracter ocazional, cum sunt curățirea pășunilor, lucrări de împădurire, plantare puieți forestieri, lucrări de defrișare, igienizare și curățire în păduri nu pot angaja zilieri”.

În prezent, așa cum prevede Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, de munca lucrătorilor cu ziua pot beneficia doar firmele, persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale sau familiale.

Plata brută a zilierilor se stabilește prin negociere directă cu angajatorul, dar, conform Legii 52/2011, aceasta nu poate fi mai mică decât valoarea pe oră a salariului minim brut pe țară, ceea ce înseamnă că plata nu poate fi mai mică de 13,3 lei/oră.

După cum stabilește Legea 52/2011, lucrătorii cu ziua pot activa în mai multe domenii, printre care și agricultură, vânătoare și servicii anexe; silvicultură; pescuit și acvacultură; activități de alimentație (catering) pentru evenimente; restaurante; baruri și alte activități de servire a băuturilor, dar și hoteluri şi alte facilități de cazare.

Ca să poată fi aplicată, legea care prevede că primăriile și consiliile locale pot angaja zilieri trebuie votată și în Camera Deputaților și apoi promulgată de președintele României.

George ZAVERA