Primar liberal, despre două tururi de scrutin

Președintele României Klaus Werner Iohannis și-a dorit foarte mult alegerile parlamentare anticipate, pentru constituirea unei noi majorități în cele două Camere, după ce social-democrații au pierdut anul trecut alegerile europarlamentare, după ce Guvernul condus de Viorica Dăncilă a căzut la moțiunea de cenzură și după ce au pierdut și alegerile prezidențiale. Dar, pentru a câștiga alegerile parlamentare, liberalii trebuie să câștige mai întâi alegerile locale, să-și mărească numărul de primari, știut fiind că primarii sunt cei care adună și strâng voturile pentru senatori și deputați.

Întrebat ce crede despre alegerile generale anticipate, primarul liberal al comunei Viișoara, Tiberiu Neamu, unul dintre cei doi prim-vice președinți ai Organizației Județene Teleorman a Partidului Național Liberal, a declarat că nu știe cu exactitate care va fi data alegerilor parlamentare anticipate, dar este sigur că acestea se vor desfășura în jurul datei alegerilor locale, de preferat fiind, în accepția sa, să fie după alegerea primarilor și a Consiliilor locale, pentru a avea mai mulți primari PNL, și astfel un plus de energie pentru alegerile parlamentare.

Primarul Tiberiu Neamu stă confortabil la Viișoara, unde liberalii au șapte consilieri locali, social-democrații au doar doi consilieri locali, iar liberal-democrații au doar un consilier local. Primarul Tiberiu Neamu este convins că în Teleorman, județ socotit ”roșu”, alegerile locale, dar și cele parlamentare, vor fi câștigate de liberali, precum și la nivel național.

Vorbind despre alegerea primarului în două tururi de scrutin, primarul Tiberiu Neamu recunoaște că la alegerea edilului dintr-un singur tur, primarul în funcție este avantajat, și că la alegerea acestuia din două tururi se vor face fel și fel de alianțe împotriva primarului în funcție. Dar primarul Tiberiu Neamu nu se teme, și consideră că primarul ales în două tururi va avea mult mai multă reprezentativitate, având mai mult de 20-30% de voturi decât primarul într-un singur tur.

În ce privește candidații pentru alegerile parlamentare anticipate, aceștia nu se cunosc, numele lor fiind cunoscute după un studiu care să arate care personalități merită încrederea alegătorilor teleormăneni. Oricum ar fi, primarul liberal Tiberiu Neamu este optimist atât în ceea ce privește alegerile locale, cât și alegerile parlamentare anticipate.

Ioan DUMITRESCU