Președintele nu vrea amânări

Președintele României, Klaus Werner Iohannis, nu dorește amânarea alegerilor parlamentare, așa cum vrea PSD-ul, și a explicat, miercuri 21 octombrie 2020, și de ce nu trebuie amânate alegerile legislative. Vorbind despre tentativa de amânare a alegerilor parlamentare cu trei luni, Iohannis a spus: ”E încercarea jalnică a unor politicieni care nu mai prind mandate în Parlament, să mai prindă câteva luni de diurnă”.

Președintele Iohannis afirmă că nu este oportună amânarea alegerilor parlamentare, care ar duce la imposibilitatea de a adopta legi necesare în acest context dificil. Iohannis cataloghează propunerea de amânare a alegerilor ca fiind o încercare jalnică a unor partide. Întrebat despre decizia Curții Constituționale referitoare la stabilirea datei alegerilor și dacă crede că este oportună amânarea alegerilor parlamentare, Iohannis a răspuns: ”Nu, nu văd oportună amânarea alegerilor parlamentare. E o încercare jalnică a unor partide care nu mai intră în Parlament.” Șeful statului a explicat că din punct de vedere al mandatului, ultima data când se pot organiza alegeri este 6 decembrie.

”Sper ca procedurile în curs să ducă la validarea acestei date. Nici un parlamentar serios nu își poate imagina că poate să stea așa până la Sfântul așteaptă. Mandatul parlamentarilor se termină pe 20 decembrie. Parlamentul nu se dizolvă din decembrie. Mai rămâne. Își iau diurna, mai fac comisii. Nu pot adopta legi organice. Vă dați seama ce catastrofă ca în plină pandemie să fie Parlamentul plin de oameni care nu mai pot hotărî nimic. E nevoie de un Parlament cu puteri depline, 100 % funcțional. Nu ca acum, cu o majoritate toxică și parlamentari care abia așteaptă să mai ia diurna trei luni de zile peste mandat”, a declarat președintele Klaus Werner Iohannis.

La rândul său, senatorul Eugen Pîrvulescu, președintele Organizației Județene Teleorman a Partidului Național Liberal, a adăugat că social-democrații, văzând că nu stau de loc bine în sondaje, își doresc amânarea alegerilor; la fel ca și aliații lor tradiționali, cei din ALDE, care este foarte posibil să nu mai intre în Parlament.

Ioan DUMITRESCU