Premiul I obţinut de Daniela Rizea, la Festivalul “Dor de cânt românesc”

Cunoscuta, deja, interpretă de muzică populară, micuţa Daniela Rizea, din comuna Poroschia, judeţul Teleorman, a reuşit să impresioneze juriul Festivalului Naţional de Folclor pentru Tinerii Interpreţi „Dor de cânt românesc” ce s-a desfăşurat weekend-ul trecut în localitatea Cumpăna, din Constanţa. Fetiţa a obţinut Premiul I, la prima secţiune de vârstă a festivalului, 6-10 ani, fiind secondată, pe podium, de Luiza Turcu din Dolj. Pe locul al III-lea, la aceeaşi secţiune de vârstă, s-a clasat Iustin-Andrei Săndulache din Neamţ.
După cum a declarat însăşi tânăra speranţă a folclorului românesc, până la vârsta de 10 ani, cât are acum, a obţinut mai multe premii, dar acesta este unul foarte important pentru palmaresul ei.
La festivalul de la Constanţa, micuţa interpretă a fost însoţită de părinţi şi de Alexandra Drăguţ, reprezentant al Compartimentului Cultură din cadrul Primăriei Alexandria, instituţie ce o susţine pe Daniela Rizea, în concursurile la care participă.
Ajuns la cea de-a VIII-a ediţie, festivalul a reunit, în cest an, 60 de concurenţi, din 21 de judeţe, tinere speranţe ale folclorului românesc, din toate zonele geografice ale ţării.
Pe parcursul a două zile, sâmbătă şi duminică, micuţii interpreţi de muzică populară au evoluat în faţa publicului spectator, emoţiile fiind cu atât mai mari cu cât juriul a avut în componenţă specialişti în domeniul folclorului şi etnografiei, şi anume: etnomuzicologul Elise Stan- preşedintele juriului, directorul Muzeului de Artă Populară Constanţa, dr. Maria Magiru, realizatorul de emisiuni radio Eugenia Florea, cercetătorul de la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” dr. Doina Işfănoni, specialistul Electrocord Daniela Gibescu, interpretul Ionuţ Amititeloaie şi redactorul-şef al Radio România Antena Satelor, Valentin Marin.
Concursul s-a desfăşurat pe categorii de vârstă.
Astfel, la cea de-a doua categorie de vârstă, 10-14 ani, Premiul I a revenit concurentei Carmen Acatrinei din Neamţ, pe locul al II-lea s-a clasat Alexandra Antal din Sălaj, iar Premiul al III-lea a rămas în Dobrogea, la constănţeanca Marina Sava.
De precizat că la următoarea secţiune de vârstă, 14-18 ani, juriul a acordat mai multe premii ex-aequo, şi anume: Teodora Bîrsan din Buzău (Premiul I), Cosmina Ungureanu din Gorj şi Daliana-Ioana Lazoc din Sălaj (Premiul II), iar Mihaela Daju din Târgu Jiu şi Iuliana-Andrada Iordache din Dâmboviţa s-au clasat pe poziţia a III-a.
Juriul a decis ca Trofeul „Dor de cânt românesc” să-i revină tinerei Maria Mihăilă, concurentă la secţiunea de vârstă 10-14 ani.

M. MEILĂ