Premii petru copiii romi din şcolile gimnaziale “Alexandru Depărăţeanu” şi “Dan Berindei” din Roşiorii de Vede

Acţiunea de prevenire a abandonului şcolar a Asociaţiei “Partida Romilor Pro-Europa – Sucursala Teleorman , “Şcoala fără catalog”, care s-a derulat în şcolile din comunele Bujoru şi Conţesti a continuat în municipiul Roşiorii de Vede.

Liderul Partidei Romilor din Teleorman, Mielu Lixandru, a ţinut să precizeze în faţa elevilor şi a conducerii şcolilor că :“din experienţa noastră asociativă am învaţat să avem încredere în ajutorul reciproc şi dorim să avem o colaborare cât mai bună cu şcolile în care procentul de elevi romi este mare. Prin activităţile din cadrul acţiunilor pe care le derulăm în şcoli vrem să contribuim la dezvoltarea încrederii copiilor faţă de şcoală şi profesori. Investiţia în copii, mai ales în cei vulnerabili, reprezintă alegerea corectă, dar nu doar în teorie, ci şi în practică. Aşadar, vrem să fim un partener de încredere al şcolilor şi când două forţe se unesc, nu împotriva cuiva, ci pentru binele tuturor, reuşita va fi una sigură”.

In anul Centenarului Marii Uniri, reprezentanţii Partidei Romilor din Teleorman au prezentat elevilor romi din două şcoli gimnaziale din municipiul Roşiorii de Vede, “Alexandru Depărăţeanu” şi “Dan Berindei”, şcoli cu procent mare de elevi de etnie romă, cele mai importante date din istoria romilor. Pentru a oferi toate aceste informaţii copiilor, a fost invitată să participe la acţiune doamna Şerban Paula, profesor de istoria romilor. Copiilor şi cadrelor didactice le-au fost oferite informaţii privind originea şi istoria minorităţii rome din România. La acţiune a participat şi liderul local rom din municipiul Roşiorii de Vede, Buse Vipalea, care i-a sprijinit pe reprezentanţii Partidei Romilor Pro – Europa îndeosebi în cea ce priveşte identificarea copiilor de etnie romă din şcoli.

In cadrul concursului de desen şi pictură cu tema “Impreună în an Centenar” s-a dorit ca elemente specifice culturii rome să se regăsească alături de cele româneşti, pe aceeaşi planşă. Lucrările au fost apreciate de un juriu format tot din copii, astfel încât au fost premiaţi toţi elevii participanţi la acţiune. Fiecare elev a primit câte un premiu constând într-un rucsac plin cu obiecte utile în activitatea şcolară.

Directorii celor două şcoli gimnaziale în care s-a derulat acţiunea, respectiv prof. Popescu Cristian şi prof. Costică Elena Daniela, dar şi cadrele didactice au apreciat initiaţiva reprezentanţilor Partidei Romilor Pro-Europa şi au acordat tot sprijinul necesar, astfel că activităţile propuse s-au desfăşurat în cele mai bune condiţii.

George ZAVERA