Premii pentru cei mai talentaţi elevi la desen

La Galeriile de Artă din Alexandria, ieri au fost premiaţi copiii talentaţi la desen, în urma participării la concursul de pictură „Zâmbetele primăverii”, concurs organizat de Primăria municipiului Alexandria. Se pare că în competiţie au intrat foarte mulţi elevi talentaţi, atâta timp cât, la premiere, participarea acestora a fost una destul de numeroasă, locul de desfăşurare al concursului devenind aproape neîncăpător. Micii artişti au fost susţinuţi în demersurile lor de profesorii care i-au aplaudat şi încurajat în continuarea practicării acestui joc al culorilor, dacă-i putem spune aşa.
Din partea organizatorilor la eveniment au fost prezenţi Alexandra Drăguţ, consilier pe probleme culturale, sportive şi de tineret, din cadrul Primăriei Alexandria dar şi Ştefan Tăbăcitu administratorul public al municipiului, care s-au implicat atât în organizarea acestui eveniment cât şi la înmânarea premiilor elevilor talentaţi, apreciind totodată faptul că într-o societate atât de agitată, în care calculatorul şi noile tehnologii au prioritate în faţa tinerilor în general, încă se mai găsesc copii care n-au uitat să citească o carte, care nu au uitat să-şi aplece atenţia către artă în general, dedicându-şi mare parte din timp picturii.
După premierea de ieri, după încurajările venite atât din partea autorităţilor locale, a organizatorilor şi profesorilor, copiii au promis că la următoarea ediţie a acestui concurs aceştia vor fi mult mai bine pregătiţi.
Pentru eliminarea oricăror suspiciuni, juriul concursului a fost format din specialişti. Este vorba despre Emil Cojocaru preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici filiala Alexandria, care a avut şi calitatea de preşedinte al comisiei de jurizare, Marius Nistor artist plastic şi Aurelia Ion pictor. Cu un juriu de specialişti, au fost alese pentru a fi premiate 21 de lucrări, care fac obiectul expoziţiei organizate în prezent la Galeriile de Artă “Pavel Temov” din Alexandria.
Predarea lucrărilor s-a făcut în 28 februarie 2014, iar câteva zile mai târziu, (3 şi 4 martie 2014), s-a trecut la jurizare.
Juraţii au ţinut cont în alegerea celor mai reuşite lucrări, de cromatică, de aşezarea în pagină şi de complexitatea lucrărilor. De reţinut faptul că unele lucrări au fost descalificate tocmai pentru că s-a dovedit că nu au fost executate de titulari. Şi chiar dacă nu toţi copiii au fost câştigători, munca a fost apreciată, aceştia primind din partea organizatorilor câte o diplomă de participare.
Trecând la premii, acestea au constat în materiale de pictură, pânze, vopsele, culori planşe şi multe alte materiale necesare micilor artişti.
Despre câştigători, la clasele I –IV, aceştia au fost: pentru Premiul I – Alexia Maria Neaga de la clasa a IV-a, a Şcolii Gimnaziale Nr. 5 Alexandria, Premiul II i-a revenit Danei Palencu din clasa I, Şcoala Gimnazială “Mihai Viteazul” Alexandria, iar premiul trei a fost adjudecat de eleva Maria Ofiţeru din clasa a IV-a de la Palatul Copiilor Alexandria. La aceeaşi categorie a elevilor de la clasele I – IV, au fost acordate şi trei menţiuni pentru elevii Denisa Mănăilă clasa a IV-a Palatul Copiilor, Maria Teodora Voicu clasa I Şcoala “Mihai Viteazul” din Alexandria, şi Roxana Lungu elevă în clasa I a Şcolii Gimnaziale “Mihai Viteazul” Alexandria. Premiul pentru cromatică, la această categorie I-IV, a fost acordat elevei de clasa a IV-a, Oana Boboc.
Din categoria elevilor de clasa a V-a – a VIII-a s-a premiat cu locul I lucrarea elevei Cătălina Andreea Nicolescu din clasa a VI-a Şcolii Gimnaziale “Ştefan cel Mare”. Locul II i-a revenit elevei Geanina Balauru de la clasa a VII-a a aceleiaşi unităţi de învăţământ, iar pentru Locul III a fost apreciată lucrarea elevei Monica Andreica, elevă în clasa a V-a a Şcolii Populare de Artă.
Cu menţiune au fost recompensaţi elevii Cristina Mihaela Ivăncică, Dan Gabriel Nedelcuţă şi Andreea Mazilu. Iar pentru cromatică, a primit o menţiune şi Ionel Florin Iove elev în clasa a VI-a a Şcolii Gimnaziale “Mihai Viteazul” din Alexandria.
La ultima categorie, a elevilor din clasele a IX-a şi a XII-a, au primit, Locul I Gabriela Adina Candidatu, elevă în clasa a X-a a Liceului Pedagogic “Mircea Scarlat”, Locul II a revenit Dianei Medinţu din clasa a X-a a Colegiului Naţional “A.D. Ghica”, iar cu Locul III a fost premiată lucrarea elevei Matei Denisa Petruţa de la Liceul Pedagogic “Mircea Scarlat”.
Cele trei menţiuni le-au revenit elevilor Mădălina Crăciun, Andreea Iordache şi Andreea Ghencea. Iar pentru cromatică a fost premiată lucrarea Nicoletei Luminiţa Pătraşcu.
Lucrările premiate vor rămâne expuse la Galeriile de Artă, până la următorul eveniment programat pentru ziua de 14 martie 2014. Este vorba despre expoziţia de artă plastică intitulată “Reconstituiri”. Vom reveni cu mai multe amănunte la momentul potrivit.

M.M.