Premierul Ludovic Orban a cerut ca în luna iulie banii să ajungă în conturile fermierilor afectați de secetă

În cadrul ședinței de Guven din această săptămână, premierul Ludovic Orban a vrut să se asigure dacă termenul de 15 iulie este unul realist pentru aflarea sumei necesare pentru despăgubirea fermierilor ale căror culturi agricole au fost afectate de secetă, astfel încât să poată fi adoptat actul normativ. ”Aici va trebui obligatoriu inclusă, domnule ministru Oros, la rectificarea bugetară, suma necesară, pentru ca ea să fie alocată către cei afectați de secetă”.

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat că termenul de 15 iulie poate fi respectat, verificarea suprafețelor de teren calamitate de seceta excesivă din acest an s-au finalizat și au fost centralizate datele culese din teren. Adrian Oros : ”Este vorba de 1,2 milioane hectare și acum se fac verificări prin sondaj, privind corectitudinea celor consemnate în procesele verbale”. Termenul de 15 iulie a fost menționat și de ministrul finanțelor, Florin Cîţu, care a arătat că la următoarea rectificare bugetară vor fi incluse și sumele cuvenitefermierilor pentru culturile dsitruse de secetă și de inundații. ”Atunci (15 iulie, n. red. ) o să avem toate informațiile, sper să avem toate informaţiile, şi pentru inundații și pentru secetă”, a arătat Florin Câțu.

Ludovic Orban i-a atenționat, în final, pe miniștri că nu ar vrea să se tragă de timp. ”Şi aici, nu aş vrea să tragem de timp. Deci, adoptăm la rectificare, imediat după rectificare trebuie transmise toate sumele către beneficiarii în drept, cei care au dreptul să beneficieze de aceste sume, pentru că foarte mulți fermieri au fost afectați de această secetă, se află într-o situație dificilă și au nevoie ca de aer de despăgubirile astea. În mod evident, știți că am discutat și de plățile la hectar și de situația plăților la hectar şi aici trebuie să ne mobilizăm astfel încât să asigurăm cât mai repede posibil transmiterea sumelor aferente plăților la hectar către cei 800 și ceva de mii fermieri care au depus solicitări”, a fost mesajul ferm al premierului.

George ZAVERA