Premieră la Vedea – A fost inaugurat primul After School din mediul rural teleormănean

Câteva zeci de cetăţeni ai comunei Vedea au participat ieri, alături de conducerea administraţiei publice locale – în frunte cu primarul Aurel Drăghici – dar şi de un sobor de preoţi şi numeroşi jurnalişti la inaugurarea primului After School, ultramodern, din mediul rural teleormănean. O clădire amplasată în imediata vecinătate a primăriei, realizată din fonduri europene nerambursabile, în care copiii de vârstă şcolară din cele cinci sate ale comunei Vedea vor avea parte, după încheierea orelor de curs, de condiţii optime pentru servirea mesei şi de pregătire a lecţiilor pentru zilele următoare. Noul local pus la dispoziţia copiilor are o sală de curs, sală de mese, bucătărie, cabinet medical, centrală termică proprie, precum şi o cameră unde copiii cu semne de îmbolnăvire vor putea primi îngrijirea medicală necesară. Clădirea este racordată la reţelele de apă şi canalizare din localitate.
After Scholul din comuna Vedea va putea fi frecventat zilnic de 30 de copii, programul de după orele de şcoală desfăşurându-se în prezenţa cadrelor didactice. Masa caldă pentru copii şi celelalte costuri de funcţionare a instituţiei vor fi asigurate din bugetul local.
Investiţia face parte dintr-un proiect integrat de dezvoltare rurală pe Măsura 3.2.2. cu finanţare din fonduri europene, a cărui valoare totală s-a ridicat la suma de 2,5 milioane euro. Din această sumă, 85 la sută a fost finanţare nerambursabilă de la Uniunea Europeană, iar 15 la sută cofinanţare din bugetul local. După aproape cinci ani de la aprobarea finanţării, cele patru obiective importante ale proiectului sunt deja finalizate. Amplul proiect a cuprins : construcţia After Schoolului, asfaltarea a câteva străzi din satele Vedea şi Albeşti, reabilitarea căminului cultural şi realizarea reţelei de canalizare şi unei staţii de epurare a apelor reziduale în satul de reşedinţă al comunei Vedea.
Pe faţa multora dintre tinerele mame prezente la inaugurarea acestui aşezământ şcolar se putea desluşi bucuria unei astfel de realizări în beneficiul copiilor lor, la care nici nu se putea visa în urmă cu câţiva ani. Uimite pur şi simplu de condiţiile de care vor beneficia copiii lor, cu sinceritatea proverbială a oamenilor simpli, din popor, câteva dintre mămici au mulţumit deschis primarului Drăghici, dar şi Consiliului Local, pentru excepţionalul cadou făcut acum, în Ajunul sărbătorilor de iarnă.
Sub comanda primarului Aurel Drăghici, la Vedea au fost realizate în ultimii ani proiecte de dezvoltare rurală care vor dăinui peste ani. În afara acestui proiect integrat, amplu, de dezvoltare rurală, se află în faza de finalizare un alt proiect cu finanţare din fonduri europene nerambursabile, respectiv construcţia unui drum asfaltat cu o lungime de 10 kilometri, în beneficiul exploataţiilor agricole, al tuturor sătenilor. Totodată, în comuna Vedea a fost construit unul dintre cele mai frumoase stadioane din mediul rural teleormănean, au fost reabilitate toate şcolile şi grădiniţele din localitate. A fost modernizat în bună parte drumul judeţean ce traversează cele cinci sate componente ale comunei, lucrările finale urmând să fie încheiate în primăvara următoare. Ample investiţii vor fi derulate pentru reabilitarea sediului primăriei, dar şi pentru realizarea altor obiective social-culturale, întregind astfel cartea de vizită a bunilor gospodari, a tuturor membrilor comunităţii locale, cărora le-a fost scris să muncească şi să trăiască în deplină comuniune pe aceste străvechi meleaguri româneşti.

George ZAVERA