Premier de Teleorman pricopsit cu un “grindean”

Când lui Grindeanu au început să i se ghicească epoleții de sub sacoul finuț de firmă, atotputernicul Dady a dat ordinul de zi pe unitate; tot guvernul, demisia! Și bănățeanul s-a trezit singur în Palatul Victoria. Și pentru că nu era superstițios și nu se temea de fantome, și-a făcut singur o cafea și apoi, liniștit, l-a sunat pe muribundul politic Victor Ponta, cerându-i sprijinul. Mirosind că e o bună ocazie de a reveni în politica mare, demisionarul pe facebook s-a prezentat la biroul pe care abia îl părăsise ca să pună țara la cale alături de premierul care pierduse sprijinul politic.

Ar mai fi o explicație pentru promptitudinea cu care fostul premier i s-a alăturat lui Grindineanu. Puțină lume știe că doamna Sîrbu, mama Dacianei, e soră cu doamna Grindeanu, mama lui Sorin, premierul fără cârje politice.

Până la urmă, sub presiunea evenimentelor (moțiunea de cenzură), ceea ce putea fi o frumoasă afacere de familie s-a fâsâit.

Dar se pare că social-democrații au o mare rezervă de acoperiți și o mare doză de naivitate căreia românul neaoș îi zice prostie. Pentru că în locul unui căprar cu epoleți ascunși au numit un plutonier mesianic, cu doctorat luat la umbra stejarilor de la Băneasa. Este vorba de Tudose, după figură un demn urmaș al lui Terente. De data aceasta n-a mai fost nevoie de moțiune de cenzură pentru a-i face loc în fotoliul de premier Vioricăi Dăncilă, plăpânda păpădie, crescută în umbra trandafirilor.

Și dacă Grindeanu și Tudose aveau sub fotolii o frână de mână pe care o țineau trasă tot timpul, Viorica folosește doar frâna de motor și numai atunci când omul cu hamsterul sub nas îi face semn.

Spre deosebire de predecesorii săi, premierul de la Videle stă mai bine cu comunicarea, dar discursul ei, cam gol pe dinăuntru și limitat gramatical, precum și loialitatea față de Dady i-a cam enervat pe unii. Atât de mult încât n-au mai stat să analizeze situația și au trecut la atac fără o pregătire de artilerie adecvată.

Cu Gabi Firea pe post de vârf de lance, “puciștii”, cum i-a poreclit presa, au atacat orbește, contând pe “efectul de turmă”, mai ales că așa zisa scrisoare deschisă strânsese, conform zvonurilor, 40-50 de semnături, de parlamentari. Suficienți pentru a face jocurile. Dar cum pe politicienii noștri caracterul și onoarea nu-i dau afară din casă, până la urmă s-a dovedit că zicala cu cei 4 evangheliști, care au fost de fapt 3, Luca și Matei, se aplică perfect în acest caz. Dragnea a reușit să-I cumpere ieftin pe majoritatea “revoluționarilor”, în frunte cu Bădălău, asigurându-și, pe termen mediu, liniștea.

Singurii care mai mișcă în front sunt Gabi Firea și Paul Stănescu. Gabi atacă ori de câte ori prinde un microfon, iar fosta mână dreaptă a șefului supreme tace, darn u se dă dus din scaunul de vicepremier și de ministru al Dezvoltării.

Asta reprezintă o mare problemă pentru premier, care are un “caz Grindeanu” în propriul cabinet. Un “caz Grindeanu” mult mai complicat pentru că Stănescu nu are un decret de revocare semnat de președinte și își păstrează toate atribuțiile. Inclusiv împărțirea banilor din programul Național de Dezvoltare Rurală. Care nu sunt deloc puțini. Și cum banul e ochiul dracului, iar Stănescu a dat foc tuturor punților de întoarcere spre PSD-ul lui Dady, e clar că va acționa “la disperare” și total imprevizibil.

Așa că adversarilor și amicilor nu le rămâne altceva de făcut decât să aștepte desfășurarea avenimentelor. Singurul lucru sigur este că oricum s-ar sfârșu lucrurile vor mai apare câteva cruci în cimitirul politicii românești.

C.R.