Prelungirea stării de alertă

Cum era de așteptat, Guvernul prelungește starea de alertă timp de 30 de zile, pe tot teritoriul României. Miercuri, Guvernul s-a reunit în ședință extraordinară pentru a discuta prelungirea stării de alertă, precum și adoptarea raportului privind perioada stării de urgență. Înainte de ședința Guvernului a avut loc o ședință a Comitetului pentru Situații de Urgență unde au fost analizate propunerile pentru perioada următoare.

Starea de alertă care a expirat pe 16 iulie 2020 este motivul pentru care Guvernul a decis prelungirea cu încă 30 de zile. Conform deciziilor Curții Constituționale a României, dar și legii aflate în vigoare, prelungirea stării de alertă se face fără acordul Parlamentului, și documentul respectiv nu va putea fi atacat sau modificat de Parlament. Guvernul nu are în vedere alte măsuri de relaxare, susține o sursă guvernamentală din cauza numărului mare de persoane confirmate cu coronavirus și a evoluției pandemiei. Este însă nevoie să fie luate măsuri suplimentare, printre care închiderea teraselor după 10 seara.

”Va trebui să ne gândim și noi foarte serios dacă luăm și noi măsuri care au fost luate în alte țări pentru ca la ora 22.00 sau 23.00 să nu fie închise astfel de activități. Va trebui să facem o analiză, dacă nu avem capacitatea să-l reducem, va trebui să luăm altfel de decizii”, a spus de curând premierul Orban.

Prelungirea stării de alertă cu 30 de zile nu ar fi cel mai rău lucru; să nu ne întoarcem la starea de urgență. Numărul mare de îmbolnăviri cu coronavirus, lipsa de ascultare a Guvernului în ce privește măsurile de restricție, creșterea numărului deceselor din cauza virusului ucigaș, s-ar putea să dea peste cap calendarul alegerilor locale, și poate și parlamentare.

IOAN DUMITRESCU