Prefecții vor face politica partidelor, ca prim-secretarii

Cabinetul Cîțu a aprobat în ședința de miercuri modificarea OUG 57/2019 privind Codul Administrativ, referitor la statutul prefecților și subprefecților. Prin această modificare, cele două funcții devin unele de demnitate publică.

La 30 de zile de la publicarea acestei ordonanțe în Monitorul Oficial al României, ea intră în vigoare, așa că din luna februarie lucrurile vor intra în „normalitate”. Pentru că și până acum, indeferent de guvernare, în funcțiile de prefect și subprefect au fost numiți oameni politici „porecliți”funcționari publici, care reprezentau la nivel local Guvernul, care guvern e, de când lumea, politic.

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Atilla, a declarat că prin adoptarea ordonanței „se termină cu ipocrizia”. El a mai subliniat că nu există nici o persoană în ultimii 30 de ani care să fi deținut două mandate întregi sub guvernări diferite, „ceea ce indică faptul că fiecare guvern și-a dorit să aibă reprezentanții proprii la nivel local.”

Ordonanța aduce și o noutate absolută: se înființează funcția de Secretar General al Prefecturii, o funcție de înalt funcționar public, care va asigura partea de specialitate pentru care se cer studii juridice administrative. Secretarul General va asigura continuitatea conducerii și realizarea legăturii funcționale dintre structurile Prefecturii.

Chiar dacă „biblia” de funcționare a prefecturilor e gata, împărțeala prefecturilor nu s-a terminat. Așa cum declara Ludovic Orban după participarea la ședința Biroului Permanent al Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România, nu există un blocaj în coaliția guvernamentală în ceea ce privește negocierile privind funcțiile de prefecți și subprefecți. „Nu e blocaj. Trebuie adoptat statutul prefectului…”

Deocamdată a fost bătut în cuie doar numărul de prefecți și subprefecți ce revin fiecărui partid, în funcție de ponderea în coaliție. Astfel, PNL va avea 23 de prefecți și 47 de subprefecți, USR-PLUS 14 prefecți și 28 subprefecți, iar UDMR 5 prefecți și 10 subprefecți. Urmează acum alte negocieri privind județele care revin fiecărui partid, care se anunță foarte aprinse, fiecare partid țintind județele cele mai dezvoltate economic. De exemplu, județul lui Bolojan, Bihorul, este dorit de toate partidele din coaliție.

Și, apropo de prefecți și partide! Nu există cumva pericolul ca prefecții numiți politic să facă mai degrabă politica partidului care i-a desemnat, decât politica generală a Executivului? Să sperăm că nu.

Șt. B.