Prefect apolitic doar pe hârtie

Statutul prefecţilor şi subprefecţilor naşte în continuare controverse în rândul politicienilor. Deşi prefecţii şi subprefecţii s-au transformat, de aproape 10 ani, în funcţionari publici şi s-au declarat apolitici, faptul că aceştia sunt numiţi de primul ministru, o persoană aleasă politic, şi demişi la fiecare schimbare de Guvern, contravine statutului de înalt funcţionari publici. În acest sens, vicepremierul Liviu Dragnea doreşte iniţierea unei largi dezbateri publice, ”serioasă şi fără patimi”, privind statutul acestora.
Statutul prefecţilor şi subprefecţilor va fi subiectul unei importante dezbateri publice. Potrivit vicepremierului Dragnea, în urma dezbaterii se va decide dacă în ţara noastră se va menţine actualul model ”franţuzesc” sau se va reveni la cel în care prefecţii nu erau înalţi funcţionari publici, iar numirile se făceau politic.
”Este modelul franţuzesc cu care putem fi de acord sau nu putem să nu fi de acord. Este o prevedere legală şi trebuie să o respectăm.
Dacă vom reuşi în acest an să deschidem o dezbatere serioasă fără patimă si fără parti-pris-uri despre statutul funcţionarilor publici, despre funcţia publică în general, despre relaţia dintre autorităţile publice, în special cele locale, cu Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, atunci sigur se va pune problema statutului subprefecţilor şi prefecţilor. Trebuie să vedem dacă continuăm să mergem pe modelul franţuzesc care este modelul actual implementat din 2005, până atunci prefecţii erau consideraţi demnitari, nu erau înalţi funcţionari publici sau revenim la situaţia dinainte”, a declarat Liviu Dragnea.
Decizia de iniţiere a unei dezbateri pe această temă i-a venit după ce a constatat că prefecţii, deşi sunt înalţi funcţionari publici, sunt schimbaţi odată cu schimbarea Guvernului.
”Sunt destul de mulţi oameni implicaţi în administraţie care pun din ce în ce mai des problema prefectului dacă să fie politic sau să fie înalt funcţionar public pentru că, de fiecare dată când se schimbă Guvernul , se schimbă şi prefecţii şi este din ce în ce mai greu să susţii că prefectul este înalt funcţionar public”, a adăugat Dragnea.
Până la data de 1 ianuarie 2006, prefecţii erau oameni politici cu carnet de membru de partid. Odată cu intensificarea procesului de integrare în Uniunea Europeană se impunea depolitizarea acestei instituţii după modelul francez. De la 1 ianuarie 2006, prefecţii şi-au pierdut statutul de demnitari şi au devenit înalţi funcţionari publici. De asemenea, prefecţii au fost obligaţi să demisioneze din partidele politice din care făceau parte.
Prefecţii şi subprefecţii sunt numiţi în funcţie de Guvern, dintre membrii corpului înalţilor funcţionari publici.

C. DUMITRACHE