Posibilii prezidențiabili

Sunt unii oameni care pot sau ar putea fi candidați la alegerile prezidențiale din noiembrie 2019. Alții însă sunt doar aventurieri, oportuniști, cavaleri politici ai unor partide care doresc și ele, ca orice formațiune politică serioasă, să aibă propriul candidat pentru Palatul Cotroceni. În momentul de față singurul candidat care și-a anunțat candidatura la prezidențialele de anul acesta este actualul președinte Klaus Werner Iohannis, susținut de Partidul Național Liberal, poate cel mai bun președinte al României după 1989.

Și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, președintele Alianței Liberalilor și Democraților (ALDE) și-a arătat disponibilitatea de a candida pentru președinție. Călin Popescu Tăriceanu are susținerea partidului pe care îl conduce dar își dorește și susținerea aliaților de guvernare, respectiv a Partidului Social Democrat, doar că social-democrații își doresc propriul candidat, fiind cel mai mare partid politic din România, chiar dacă a încasat o înfrângere rușinoasă la alegerile europarlamentare.

La PSD încă nu se știe cine va fi prezidențiabilul, cu toate că pesediștii susțin că vor câștiga alegerile prezidențiale. În ultimul timp președintele PSD Viorica Vasilica Dăncilă se pare că face toate demersurile ca PSD-ul să o nominalizeze pe ea. Ar mai fi posibil candidat la președinție din partea PSD-ului și Gabriela Firea, primarul capitalei, dar aceasta afirmă că Viorica Dăncilă a introdus în criteriile de eligibilitate doar condiții care să o favorizeze pe ea. Viorica Dăncilă a anunțat că va avea discuții cu președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu, partenerul de guvernare și cu Victor Ponta, președintele Partidului România Unită, pentru a le solicita susținerea candidatului PSD. Plecată de la Videle unde nu a reușit să ia primăria de la Lucian Militaru, cu ajutorul lui Liviu Nicolae Dragnea, actualul premier a ajuns să-i ia acestuia și conducerea partidului după ce Dragnea a ajuns la închisoare. Acum dorește să devină președintele României. ”Dacă partidul îmi cere, candidez la prezidențiale”, a declarat Viorica Dăncilă.

La partidul Uniunea Salvați România aflat în alianță cu Partidul Plus se pare că a fost decis prezidențiabilul în persoana lui Dan Barna care îi promite lui Dacian Cioloș funcția de prim-ministru. La Partidul România Unită a lui Victor Ponta nu se știe încă cine va fi prezidențiabilul, dar cu siguranță nu Ponta, care dorește să candideze la președinție peste cinci ani.

Oricum ar fi, lupta pentru alegerile prezidențiale va fi una dură. Doar unul dintre candidați va ajunge la Palatul Cotroceni, celorlalți rămânându-le doar amintirea că au fost și ei prezidențiabili, și vor avea ce povesti nepoților.

Ioan DUMITRESCU