Ponta schimbă placa în materie de Schengen

Ieri au început la Bruxelles lucrările Consiliului pentru Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), în care reprezentanţii permanenţi ai statelor membre UE vor urma să stabilească dacă, la fel ca la precedentele consilii, se va discuta doar stadiul implementării aquis-ului comunitar sau va avea loc o dezbatere de orientare, urmată de vot.
Există însă puţine şanse ca această a doua variantă să se întâmple, preşedinţia Lituaniană evitând să propună un vot în condiţiile în care nu există unanimitate.
Dacă până acum mergeam la reuniunile JAI cu căciulă în mână şi capul plecat, de data aceasta ministrul de Interne Radu Stroe are mandat din partea Guvernului să le spună oficialilor europeni că autorităţile de la Bucureşti au îndeplinit tot ce ţine de partea română iar în ceea ce priveşte ceea ce depinde de UE, „ce ţine de dânşii, să facă când doresc”.
„Aveţi mandat din partea Guvernului să spuneţi tuturor colegilor noştri europeni că suntem perfect pregătiţi pentru Schengen, că ce ţine de noi s-a făcut şi ce ţine de dânşii să facă când doresc. Nu mai dorim o dată, ca de fiecare dată să ni se spună «nu acum, data viitoare». Când termină toate alegerile lor naţionale, toate problemele, atunci noi suntem pregătiţi şi intrăm în Schengen”, a spus Ponta în şedinţa de guvern.
Rămâne de văzut care va fi reacţia partenerilor noştri europeni în faţa acestei atitudini, după ce ani de zile am stat cu mâna întinsă, după ce am cheltuit sute de milioane de euro pentru securizarea graniţelor şi în avioane americane second-hand.

Şt. B.