Pompierii teleormăneni trag un semnal de alarmă * Fenomenul arderilor de vegetație uscată și miriște ia amploare

Încă o dată, reprezentanții ISU ”A.D. Ghica” Teleorman trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că fenomenul arderilor de vegetație uscată și miriște tinde să ia amploare, pompierii teleormăneni intervenind, din luna septembrie a acestui an până la această dată, la 450 de astfel de incendii. Comparativ cu numărul incendiilor de vegetație uscată înregistrate anul trecut în aceeași perioadă, adică 794 astfel de evenimente, anul acesta s-au înregistrat mai puține incidente de acest gen. Dar pentru că fenomenul tinde să ia amploare, pompierii atrag atenția tuturor cetățenilor, că arderea miriștilor, resturilor vegetale și a vegetației uscate este interzisă conform legislației în vigoare, acestă faptă constituind contravenție ce poate fi sancționată cu amendă.

Potrivit unui comunicat de presă al ISU ”A.D. Ghica Teleorman”, până în prezent, personalul Inspecției de Prevenire din cadrul I.S.U. Teleorman a efectuat un număr de 65 de controale de prevenire a incendiilor la operatorii economici din domeniul agricol, în urma cărora au constatat 193 de deficiențe, acestea fiind sancționate cu 338 de avertismente și 38 de amenzi contravenționale în cuantum de 54500 lei. Pe timpul acestor acțiuni, pompierii au desfășurat și instruiri specifice cu personalul acestor obiective, au prezentat și înmânat măsuri de apărare împotriva incendiilor, cu obligativitatea afișării acestora la sediile controlate.

În condiţiile în care se obţin aprobările cerute de legislaţia în vigoare, arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor măsuri:

  • a) condiţii meteorologice fără vânt;
  • b) parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
  • c) izolarea zonei de ardere faţă de căile de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
  • d) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
  • e) asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
  • f) asigurarea, pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha, a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
  • g) asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.

Rugăm cetățenii care dețin terenuri agricole să manifeste responsabilitate în ceea ce privește prevenirea incendiilor de vegetație uscată și miriște deoarece aceste evenimente pot pune în pericol bunurile din imediata vecinătate, locuințele oamenilor dar şi vieţile cetăţenilor, participanţi la trafic, pe drumurile naţionale şi judeţene aflate în apropierea lor.

M. MEILĂ