Pompierii militari teleormăneni, în slujba cetăţenilor

Pompierii militari teleormăneni au intervenit în decursul ultimelor zile pentru stingerea unor incendii, la care dacă nu s-ar fi acţiona în timp util, repercursiunile ar fi fost dintre cele mai grave. Pentru trei dintre incendii s-a acţionat în aceeaşi zi de 16 februarie 2014.
Este vorba despre un incendiu care s-a manifestat la acoperişul unei locuinţe, în ziua de 16 februarie, în jurul orelor 22.44, acesta manifestându-se la locuinţa lui Gheorghe C, din municipiul Turnu Măgurele.
Pentru stingerea incendiului la faţa locului s-au deplasat pompierii militari turneni cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă. La sosirea pompierilor militari incendiul se manifesta la acoperişul locuinţei, pe o suprafaţă de cca. 10 mp, cu posibilitatea extinderii flăcărilor la întregul imobil.
În aproximativ o oră, aceştia au reuşit să localizeze şi să lichideze incendiul, fiind salvate bunuri materiale de peste 100.000 de lei.
În schimb, valoarea pagubelor înregistrate a fost de numai 1.000 lei.
La o evaluare mai amănunţită a pagubelor, au ars ori au fost afectate, circa 10 mp din acoperişul locuinţei, realizat din astereală de lemn acoperită cu tablă.
Referitor la stabilirea cauzei probabile de incendiu a reieşit faptul că evenimentul s-a produs din vina unui scurtcircuit electric produs la instalaţia din podul locuinţei.
Din cauza unei ţigări, era să-şi piardă viaţa
Un alt incendiu la care au acţionat pompierii militari ai Detaşamentului Videle, s-a produs la proprietatea lui Marian B. din localitatea Merenii de Jos, duminică 16 februarie 2014, în jurul orelor 16.38, atunci când acesta a adormit cu ţigara aprinsă în mână.
Ceea ce a urmat, poate fi un semnal de alarmă pentru orice fumător.
Jarul căzut pe materialele textile din apropiere, a generat incendiul ale cărui flăcări s-au extins cu repeziciune la întregul dormitor. Din fericire, proprietarul s-a trezit la timp, acesta reuşind să iasă din locuinţă, şi să anunţe imediat evenimentul pe numărul unic de urgenţă 112.
La sosirea pompierilor militari, focul se manifesta la mai multe bunuri materiale şi anume: un pat din lemn, mai multe materiale textile (haine, saltea) o uşă, o fereastră şi tavanul din lemn al dormitorului, pe o suprafaţă de cca. 15 mp.
Incendiul a fost stins în stadiul în care a fost găsit, fiind salvate bunuri materiale de peste 20.000 de lei, reprezentând în principal restul casei de locuit. Valoarea pagubelor fiind apreciată la suma de 3.000 de lei.
Incendiul a fost generat de coşul de fum
În aceeaşi zi de duminica 16 februarie 2014, în jurul orelor 15.03, pe numărul unic de urgenţă 112, un cetăţean solicita intervenţia pompierilor militari pentru stingerea unui incendiu izbucnit la locuinţa lui Sorinel S., din municipiul Alexandria. În acest caz, pompierii militari au ajuns la faţa locului în mai puţin de 5 minute, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă, cu ajutorul cărora au acţionat imediat pentru localizarea şi lichidarea incendiului. Au ars ori au fost distruse de flăcări 2 grinzi din lemn, cca. 3 mp de scândură, tavanul confecţionat din rigips, pe o suprafaţă de aproape 12 mp şi 2 pereţi ai dormitorului.
Valoarea pagubelor a fost apreciată la suma de 1.000 de lei, iar cea a bunurilor salvate la peste 150.000 de lei. Din cercetările efectuate pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu, a reieşit faptul că evenimentul s-a produs din vina unui coş de fum, ce era amplasat şi neprotejat corespunzător faţă de materialele combustibile din podul locuinţei.
Planurile unui agricultor, mistuite de flăcări
O vorbă veche din bătrâni spune că vara să-ţi faci sanie şi iarna caruţă. Vorbele se potrivesc ca o mănuşă cetăţeanului Gheorghe B din localitatea Brînceni, care s-a apucat din timp să pregătească pentru primăvară cu o recoltă bogată de roşii, aşa că cetăţeanul a trecut la confecţionarea solarului din lemn şi folie în suprafaţă de 60 metri pătraţi, unde acesta a reuşit să planteze răsaduri pentru roşii. Şi pentru ca producţia să fie sigură, acesta a încălzit solarul cu ajutorul unei sobe metalice.
Din nefericire, coşul de fum, neprotejat termic de celelalte materiale combustibile, a dus la distrugerea investiţiei, existând pericolul ca flăcările să se propage şi la anexele gospodăreşti din apropiere.
La acest incendiu, care s-a produs în ziua de 13 februarie 2014, aproape de miezul nopţii, au intervenit pompierii militari alexăndreni cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă. Focul a fost localizat şi lichidat rapid, fiind salvate bunuri materiale de aproape 12.000 de lei. Valoarea pagubelor a fost apreciată la suma de 5.000 de lei.

M.M.