Pomicultorii afectați de înghețul din aprilie vor beneficia de o reducere a impozitului pe norma de venit

Temperaturile extrem de scăzute, din luna aprilie a.c., au afectat în bună parte plantațiile pomicole și pe cele viticole din aproape toate zonele țării, dar și întinse suprefețe de culturi agricole. În legătură cu acest subiect deosebit de important pentru fermieri, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat că agricultorii ale căror plantații pomicole și viticole au fost afectate din cauza înghețului vor beneficia de o reducere a impozitului pe norma de venit. Reduceri de impozite ce vor fi acordate, doar după ce posibilele pierderi de recoltă vor fi evaluate de comisiile locale.

„Pierderile înregistrate din cauza înghețului din această primavară se stabilesc de către comisiile locale. In primul rând, acestea stabilesc norma de venit față de ceea ce s-a estimat, iar fermierii afectați vor fi ajutați prin reducerea impozitelor pe norma de venit. Sunt zone cu plantații pomicole și viticole afectate semnificativ în anumite părți ale țării, nu din cauza zăpezii căzute, ci mai ales din cauza gerului care a urmat, de minus 5 – minus 6 grade în unele zone”, a declarat ministrul Daea.

Ministrul Agriculturii sustine că pierderile sunt în special în pomicultură și viticultură, culturile agricole din câmp neavând de suferit de pe urma înghețului.

„Sunt pierderi pe anumite zone, dar nu așa cum s-a alarmat lumea. Au apărut informații sub impulsul momentului, al temerilor că lucrurile se vor strica iremediabil. Am fost în zonele unde s-au declarat distrugeri de cultură. Întradevăr, au fost afectati semnificativ pomii fructiferi, la fel și unele suprafețe de vii, dar nu toate culturile au fost compromise”, a mai spus ministrul.

Fermierii ale căror culturi au fost afectate de temperaturile extrem de scăzute din această primăvară trebuie să se adreseze comisiilor locale, pentru evaluarea pagubelor și eliberarea documentelor constatative pe care să le depună ulterior la direcțiile agricole județene, pentru a putea beneficia de despăgubiri, fie și sub forma reducerii de impozite pe norma de venit.

George ZAVERA