În ziarul nostru de joi semnalam diferenţa dintre salariile nesimţite pe care le primesc cei care supraveghează piaţa de capital şi serviciile pe care le oferă unele societăţi de asigurare supravegheate de ASF, care sunt deplorabile în raport cu asiguratul.
Ieşirea la rampă a preşedintelui Traian Băsescu, care cerea demiterea conducerii ASF, în frunte cu Dan Ruşanu, pe care o acuza de incompetenţă, politizare şi corupţie ne-a îndemnat să ne aplecăm cu mai multă atenţie asupra acestei probleme, iar ceea ce am descoperit ne facem să constatăm că ne aflăm în faţa confirmării valabilităţii proverbului latin care spune „qui tachises, filosofus manises”. Mai pe româneşte, dacă tăcea filozof rămânea.
Pentru că politizarea sistemului de supraveghere a început-o guvernul Boc atunci când a schimbat în trombă conducerea CNVM, precursorul ASF.
Fără să clipească, bocul (unitatea de măsură a competenţei) a schimbat-o pe Gabriela Anghelache cu Constantin Buzoianu, adică un profesor universitar cu un miliţian promovat de PDL în funcţii la care nici n-a visat.
Gabriela Anghelache este profesor universitar, şefa catedrei de monedă şi un specialist recunoscut pe plan internaţional în ceea ce priveşte pieţele de capital.
Constantin Anghelache a fost şeful miliţiei economice din Portul Constanţa, apoi şeful poliţiei feroviare Constanţa şi şeful Direcţiei Generale de Paşapoarte, Poliţie de Frontieră şi străini din cadrul ministerului de Interne.
Toată lumea ştie că e un apropiat şi figurează pe lista oficială a sponsorilor PDL la alegerile din 2008, cu o contribuţie de 800 de milioane de lei vechi.
Un alt democrat-liberal de frunte instalat de Boc la CNVM a fost nimeni altul decât trezorierul PDL ani de-a rândul, scos pe linie moartă de Vasile Blaga pe motivul „că ar fi băgat mâna în miere”, cum scria presa vremii.
Soţia lui Liviu Negoiţă, candidat la funcţia de premier, Carmen Negoiţă, a fost şi ea printre beneficiarii schimbărilor de la CNVM, dar promovarea într-o funcţie importantă la instituţia care supraveghează o piaţă de 30 de miliarde de euro, care a produs cele mai multe valuri la vremea respectivă a fost cea a Gabrielei Ferencz, care de la absolvirea facultăţii n-a făcut altceva decât să stea la dreapta lui Boc. Mai întâi ca şefă de cabinet parlamentar, apoi om de încredere la primăria clujeană şi şefă de cabinet a premierului. Când a simţit că se apropie funia de par, Boc i-a asigurat un loc călduţ şi plătit regeşte la CNVM.
Şi, apropo de salariile nesimţite pe care le primesc cei care supraveghează piaţa de capital, Dan Ruşanu avea dreptate când spunea că actuala conducere câştigă „puţin” faţă de predecesorii lor, două exemple fiind concludente în acest sens.
Astfel, Constantin Buzoianu, spre finalul mandatului a încasat în numai două luni 151.851 euro iar în aceeaşi perioadă Gheorghe Albu a încasat doar 69.131 euro.
Nu mai vorbim de faptul că firma lui Buzoianu, trecută pe numele fiului său după numirea la CNVM, a continuat să sugă la greu de la Astra, societate pe care Buzoianu tatăl trebuia s-o controleze.
Iar cum a controlat-o se vede acum, când cel mai asigurator din România a intrat sub supraveghere financiară după ce unii dealeri auto şi service-uri au cerut intrarea în insolvenţă a Astrei pentru că nu şi-a achitat obligaţiile financiare faţă de ei.
Şi asta l-a enervat pe preşedintele ţării, pentru că Astra este condusă de unul dintre marii să-i sprijinitori morali şi, mai ales, financiari, Dan Adamescu. Cel puţin aşa reiese din multele investigaţii ale mass media efectuate de-a lungul anilor şi care pot fi găsite lesne pe site-uri. Şi tot aici se mai poate afla că Adamescu, unul dintre tablagii (sau barbugii, nu ştim cum e mai corect n.r.) de la Monaco sau de pe Coasta de Azur, alături de Adrian Videanu şi Bebe Ionescu, cuscrul prezidenţial.
Aşa că preşedintele tuturor românilor (cu excepţia celor 7,4 milioane care au votat la referendum) a ratat o bună ocazie să tacă. Poate că dacă ar fi vorbit atunci când a fost politizată conducerea CNVM, poate că Ruşanu n-ar mai fi fost şef la ASF, iar Astra n-ar fi fost la un pas de faliment.
C.R.