Polițiștii de la Rutieră verifică valabilitate ITP la tractoarele care circulă pe drumurile publice

În baza prevederilor legale privind circulația pe drumurile publice din România, polițiștii din cadrul Serviciului Circulație Rutieră Teleorman, ca dealtfel, și polițiștii din celelalte județe ale țării, controlează în trafic existența și perioada de valabilitatea a Inspecției Tehnice Periodice (ITP) la tractoarele, combinele, dar la alte echipamente agricole cu circulă pe drumurile publice. Astfel, se pune în aplicare măsura care impune suspendarea îmatriculării în cazul în care fermierii nu dețin pentru tractoarele și utilajele agricole care circulă pe drumurile publice inspecția tehnică periodică sau aceasteia i-a expirat perioada de valabilitate. Sancțiuni se a aplică și în cazul în care noul proprietar nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului. De asemenea, polițiștii verifică existența certificatului de conformitate al utilajului agricol.

Suspendarea înmatriculării reprezintă o operațiune administrativă, care constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulație și a utiliza un vehicul pe drumurile publice tractoare și utilaje agricole fără a avea valabilă Inspecția Tehnică Periodică.

În cazul depistării în trafic a unui vehicul a cărei inspecție tehnică periodică a expirat, pe lângă sancțiunea contravențională principală, polițiștii vor reține și certificatul de înmatriculare, plăcuțele cu numărul de înregistrare și se va elibera dovadă fără drept de circulație. Conform legii, suspendarea dreptului de a circula pe drumurile publice încetează la data la care vehiculul trece de o nouă inspecție tehnică periodică.

Suspendarea înmatriculării se aplică și în cazul în care noul proprietar nu a solicitat autorității competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului. Obligaţia efectuării inspecţiilor tehnice periodice, precum şi a respectării valabilității acestora revine proprietarilor legali al autovehiculelor.

Pentru tractoarele tractoarele având o masă totală maximă autorizată mai mare de 3.500 kg valabilitatea ITP este de 3 ani. , pentru tractoarele având o masă totală maximă autorizată care nu depășește 3.500 kg valabilitatea este de 2 ani, în cazul remorcilor şi semiremorcilor apicole – 3 ani, iar pentru maşinile şi utilajele agricole autopropulsate – 2 ani.

George ZAVERA