“Poliţia Locală Alexandria a început să mişte niţel”

Infracţiuni descoperite şi sancţiuni aplicate de Poliţia locală, în ultimele două luni
Speriaţi, probabil, de cele transmise de primarul Victor Drăguşin în urmă cu aproximativ trei luni când în cadrul unei conferinţe de presă edilul şef i-a ameninţat pe angajaţii Poliţiei Locale Alexandria că-i va da afară dacă în viitorul apropiat nu-şi vor îndeplini sarcinile, agenţii au început “să mişte niţel”.
“De vreo două luni, Poliţia Locală parcă a început să se mai mişte niţel”, a spus Drăguşin cu prilejul unei conferinţe de presă organizată la începutul acestei săptămâni la sediul primăriei.
Însă, primarul nu este pe deplin mulţumit şi nici nu-şi pune speranţe foarte mari în realizările viitoare ale Poliţiei Locale, sperând la formarea unei Poliţii puternice care să menţină, pe deplin, liniştea şi ordinea publică în municipiul reşedinţă de judeţ.
„Aştept momentul când şi o parte din Poliţia Naţională va trece la municipalitate şi când vom avea, într-adevăr, o Poliţie puternică formată şi din profesionişti dar şi din agenţii pe care noi îi avem şi care o parte din ei sunt la şcolarizare”, a continuat Victor Drăguşin.
Potrivit unui raport din care reiese îmbunătăţirea activităţii poliţiei locale, ca urmare a acţiunilor întreprinse în perioada 1 martie-15 mai 2013 au fost constatate patru infracţiuni, trei dintre acestea constând în furturi din avutul privat şi într-un caz fiind vorba de port ilegal de armă albă.
În acelaşi interval, agenţii Poliţiei Locale Alexandria au sancţionat cu 75 lei, 30 de persoane care comercializau produse lactate în locuri neautorizate. Alte opt persoane au fost sancţionate cu 200 lei pentru că au sustras plante din zona centrală a oraşului, respectiv strada Dunării.
De „vigilenţa” poliţiştilor locali n-au scăpat nici opt crescători de animale, amendaţi tot cu 200 lei pentru că şi-au scos animalele la păşunat în perioadă interzisă, în alte locuri decât celea autorizate.
Aceste valori modice ale sancţiunilor aplicate de poliţiştii locali n-au fost pe placul primarului, care a apreciat că amenzile aplicate sunt mult prea mici.
Sancţiuni mai mari au primit conducătorii auto de pe autobuze şi microbuze care au parcat în staţiile de autobuz rezervate doar transportatorului local, fiind încălcate prevederile H.C.L. nr. 128/2001. Astfel, s-au înregistrat 14 încălcări ale acestei hotărâri de consiliu, care s-au concretizat în amenzi totale de 7000 lei.
În perioada menţionată agenţii Poliţiei Locale au verificat 45 de societăţi de alimentaţie publică, cu privire la viza anuală de funcţionare.
Cu o amendă totală de 3000 lei s-au ales şi şase persoane identificate că au depozitat deşeuri (gunoi de grajd şi moloz) în locuri nepermise.
Nu în ultimul rând, poliţiştii locali au identificat 16 autovehicule din categoria celor abandonate şi fără stăpân, ocazie cu care s-au luat măsurile legale.
Un aspect demn de remarcat este acela că în municipiul reşedinţă de judeţ a crescut numărul infracţiunilor comise de minori, copii sub 14 ani, în special furturile din locuinţe.
Îngrijorător este şi faptul că tot mai mulţi cerşetori apar pe raza municipiului. Şi într-un caz şi într-altul, şi hoţii minori şi cerşetorii sunt instrumente ale unor infractori urmăriţi la nivel naţional sau chiar internaţional.
„În municipiu au început să apară cerşetori aduşi de nişte cetăţeni pe care Poliţia Naţională îi cunoaşte. Cerşetorii, aduşi din Roşiorii de Vede, sunt puşi să cerşească în zonele aglomerate, iar la sfârşit toţi banii sau mare parte din aceştia le sunt luaţi de către cei care-i monitorizează. Am informat şi solicitat sprijinul Poliţiei Naţionale pentru soluţionarea rapidă. Noi nu avem cetăţeni ai municipiului care să practice cerşetoria.
Un alt aspect demn de semnalat este acela că au apărut furturi din locuinţe comise de minori sub 14 ani, aceştia fiind aduşi de persoane pe care Poliţia Naţională le urmăreşte”, a spus Victor Drăguşin.

M. MEILĂ