Radu Mazăre a devenit celebru prin carele alegorice, dansatorii brazilieni de samba pe care-i aduce în fiecare vară la Mamaia şi prin batalioanele de cadâne, cu buricul gol, pe care le târăşte după el. O altă celebritate administrativă, Gheorghe Ştefan, zis Pinalti, s-a făcut cunoscut prin pasiunea pentru fotbal şi pentru telegondole.
Despre primarul Buştenilor, Emanoil Savin s-a vorbit mai puţin, pentru că el n-a fost amestecat în cancan-uri naţionale, mulţumindu-se să-şi promoveze urbea într-un mod pe cât de original, pe atât de eficient. În loc să facă afaceri cu terenurile primăriei, foarte valoroase în zonă, el le concesionează gratuit, pe 50 de ani, marilor personalităţi sportive şi artistice ale României, care sunt scutite de impozite şi taxa de gunoi pe toată perioada concesiunii.
Terenurile la Buşteni sunt destul de scumpe, între 200 şi 250 de euro la drumul naţional, 200 de euro lângă pârtie şi peste o sută în alte zone, iar loturile pe care le primesc celebrităţile sunt „standard”, 500 mp.
Până acum, Emanoil Savin a împroprietărit 12 VIP-uri, celebra soprană Angela Gheorghiu, Ilie Năstase, Cornelia şi Lupu Rednic, Tudor Chirilă, Adrian Mutu, Leonard Doroftei, Adrian Diaconu şi Lucian Bute (campioni mondiali la box), Alina Dumitru (campioană olimpică la judo), Ionel Ganea, Nicolae Voiculeţ (celebrul naist), Ionuţ Iftimoaie, şi ultima pe listă, proaspăta vedetă a tenisului mondial, Simona Halep.
De remarcat faptul că „cetăţenii de onoare” primesc sprijin din partea primăriei pentru întocmirea documentelor necesare intrării în posesia terenurilor şi pentru obţinerea certificatelor de urbanism şi autorizaţiilor de construire.
Ultima stea din constelaţia de la Buşteni este Simona Halep, care a primit titlul de „Cetăţean de Onoare” al oraşului în luna decembrie, iar luni, 24 februarie 2014, a semnat contractul prin care primeşte în folosinţă de la autorităţile locale un teren de 500 mp, conform „Regulamentului privind procedura de acordare a titlului de cetăţean de onoare al oraşului Buşteni”.
Câştigătoarea turneului de la Doha a fost primită cu pâine şi sare de primarul Emanoil Savin şi a primit două torturi simbolice. La ceremonie au participat şi Ionuţ Iftimoaie şi Alina Dumitru, vecinii Simonei.
Savin spune că ideea de a acorda titlul de cetăţean de onoare unor celebrităţi i-a venit în urma unei vizite în Italia, când a văzut că celebra Insulă Capri şi-a sporit puterea de atracţie asupra turiştilor din momentul în care autorităţile locale au oferit terenuri unor personalităţi din lumea artistică şi a sportului, care şi-au construit aici case, stârnind curiozitatea vizitatorilor.
Printre picanteriile prin care s-a făcut remarcat originalul primar al Buşteniului este faptul că are peste 40 de fini, unii dintre ei celebri, ca Sergiu Sechelariu sau Lucian Bute, iar el este la rândul său finul lui Liviu Dragnea, care „i-a ţinut lumânările” la „nunta de argint”, când familia Savin a împlinit 25 de ani de căsnicie.

Şt. B.

About The Author