Plicurile, timbrele şi taxele poştale s-au majorat cu până la 120 la sută

2014 este anul care a adus scumpiri la gaze, energie electrică, acciza la tutun, dar şi alte majorări precum la serviciile oferite de Poşta Română. De asemenea, au fost aplicate majorări şi în cazul unor taxe deja existente, cât şi introducerea altora noi.
Referitor la majorările aplicate de Poşta Română, acestea s-au aplicat în procente variabile cu până la 120 la sută.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Poştei Române, de la 1 ianuarie 2008 şi până la 1 ianuarie 2014, tariful acestor servicii a rămas neschimbat, iar majorările vin să alinieze tarifele aplicate de Poşta Română cu majorările succesive care au avut loc în toţi aceşti ani, din 2008 şi până în prezent.
Astfel, Poşta Română a decis ca de la data de 1 ianuarie 2014, să aducă modificări diferenţiate acestor servicii, în procente ale căror valori sunt cuprinse între 20 şi 120 la sută.
Cele mai mari majorări au fost aplicate pentru închirierea celor aproximativ 1500 cutiuţe poştale aflate la sediile de poştă din toată ţara. Preţul pentru închirierea unei cutiuţe poştale a fost majorat de la 13,35 lei, la 30,00 lei.
În legătură cu aplicarea noilor tarife, acestea au vizat în special serviciile oferite de Poşta Română, în afara serviciilor poştei universale.
Valoarea noilor tarife a fost stabilită ţinându-se cont de majorarea preţului la combustibili, utilităţi, cât şi a majorării diverselor servicii în perioada 2008- 2014.
Aşadar, valoarea plicurilor care cântăresc mai puţin de 20 de grame s-a majorat de la 50 de bani la 80 de bani, cele a căror greutate depăşeşte 20 de grame, dar nu mai mult de 50 de grame, se pot achiziţiona cu 1 leu şi 10 bani, aici, majorarea înregistrată fiind de doar 30 de bani.
Iar pentru plicurile a căror greutate este cuprinsă între 50 şi 100 de grame, cetăţenii vor plăti o taxă de 1,4 lei. Aşa că cei care sunt mai conservatori în ce priveşte comunicarea, şi care doresc să expedieze o scrisoare, vor scoate din buzunar cu 60 la sută mai mulţi bani decât ar fi scos anul trecut, pentru acelaşi serviciu.
Majorările s-au aplicat şi la serviciului dat de corespondenţa neprioritară cu confirmare de primire, al cărui cost s-a majorat cu un procent care oscilează între 28 şi 33 la sută, în funcţie de greutate. Astfel, pentru plicurile cu greutate de 20 de grame expediate prin acest serviciu, costurile sunt mult mai mari, tariful majorându-se de la 4,9 lei la 6,5 lei. Pentru trimiteri cu greutate cuprinsă între 500 gr şi 1000 gr, tariful s-a majorat de la 10,10 lei la 13,20 lei, iar pentru cele care depăşesc greutatea de 1000 grame, dar nu mai mult de 2000 gr., tariful a crescut şi el de la 12,80 lei la 16,60 lei.
Au mai fost actualizate şi tarifele cu serviciile de preluare şi livrare la domiciliu, colete cu rambursare şi colete de peste 10 kilograme.
Astfel că majorările s-au aplicat atât serviciilor de tip Priori-post, cât şi serviciilor de corespondenţă cu confirmare de primire.
De remarcat şi faptul că există şi excepţii în cazul clienţilor care prezintă un volum mai mare de 10 trimiteri, în cazul clienţilor fără contract şi respectiv 50 de trimiteri în cazul clienţilor cu contract.

M.M.