Plăţile cu cardul atentează la buzunarele românilor

De ani de zile, comisioanele interbancare aplicate în ţara noastră la tranzacţiile cu carduri în sistemele VISA şi Master Card sunt printre cele mai mari din Europa, dar abia acum Consiliul Concurenţei „a descoperit” acest fapt, în urma unei investigaţii sectoriale pe piaţa serviciilor de plăţi bancare.
O vorbă românească spune că lucrul bun se face la nouă luni. Celor de la Consiliul Concurenţei le-au trebuit peste douăzeci, ca să finalizeze investigaţia. Dar mai bine mai târziu decât niciodată, ca să folosim tot o expresie din folclorul străzii.
Şi ce au descoperit inspectorii de la Consiliul Concurenţei? Că în timp ce în ţări dezvoltate, unde veniturile cetăţenilor sunt incomparabil mai mari decât românilor, comisionul bancar nu depăşeşte 0,8%, în unele cazuri fiind chiar mai mic, în România comisionul bancar e 1% la VISA şi 1,2% la Master Card.
De reţinut că aceste comisioane interbancare reprezintă plăţile realizate între băncile acceptante şi băncile emitente pentru tranzacţiile care presupun utilizarea cardurilor de plată. Mai precis, cetăţeanul care deţine un card plăteşte la casă, într-un magazin, cu cardul emis de banca A. Numai că programul operaţional este deţinut de banca B, la care este branşat cititorul de carduri din magazin cu ajutorul căruia se face plata, care conţine şi comisionul interbancar pe care comerciantul este cel care-l înregistrează, dar care în realitate este plătit de cetăţean.
Analiza realizată de Consiliul Concurenţei arată că nivelul comisioanelor achitate de comercianţi către băncile acceptante este de 1,78/ şi 2,4% din valoarea mărfurilor şi serviciilor cumpărate cu cardul, ceea ce înseamnă şi o creştere proporţională a preţului mărfurilor şi serviciilor.
Din raportul investigaţiei sectoriale pe piaţa serviciilor de plăţi bancare din România, publicat pe site-ul instituţiei, mai rezultă că rata medie a profitabilităţii înregistrată în activitatea de emitere de carduri a fost între 62,1% şi 101,1% în perioada 2009-2011 pentru jumătate din băncile verificate, iar veniturile încasate de băncile emitente din comisioanele interbancare reprezintă între 8,1% şi 11,2% din totalul veniturilor realizate din activitatea de emitere de carduri. De remarcat faptul că profitabilitatea este destul de consistentă pentru un număr semnificativ de emitenţi, chiar şi în absenţa comisionului interbancar.
Concluziile investigaţiei au fost făcute publice joi, 30 mai 2013, şi sunt supuse dezbaterii publice, după care Consiliul Concurenţei va discuta cu reprezentanţii Guvernului şi ai Băncii Naţionale în vederea identificării celor mai eficiente măsuri ce pot conduce la scăderea costurilor tranzacţiilor bancare cu carduri.

C.R.