Peste două ore de luptă cu focul, în Orbeasca de Sus

Aproximativ două ore jumătate au luptat pompierii militari din cadrul Detașamentului Alexandria pentru lichidarea unui incendiu de proporții izbucnit în gospodăria unui cetățean din localitatea Orbeasca de Sus. Evenimentul a avut loc marți dinimeața, în jurul orelor 05:45, când pompierii au fost solicitați, pe numărul unic de urgență 112, pentru stingerea incendiului.

Slvatorii s-au deplasat rapid la fața locului cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă. Pompierii au constatat că focul se manifesta violent și generalizat la acoperișul locuinței și la mai multe anexe gospodărești, pe o suprafață de cca. 400 mp, cu posibilitatea propagării flăcărilor la bunurile din apropiere și la casele învecinate.

Intervenția pompierilor a fost una dificilă, fiind înregunată de mai mulți factori. Vorbim de cantitatea mare de materiale combustibile care favorizau propagarea rapidă a flăcărilor, de fumul dens provenit din arderea acestora și, nu în ultimul rând, de lipsa surselor de apă. În plus, în timp ce se acționa pentru stingerea incendiului care se manifesta și la nivelul unei bucătării, militarii au evacuat din interiorul acesteia un număr de trei butelii, ce puteau deveni un pericol atât pentru salvatori, cât și pentru cetățenii aflați în apropiere.

Cu toate acestea, misiunea a fost dusă la bun sfârșit după aproximativ două ore și jumătate, rezultând cu salvarea de bunuri materiale de peste 50000 de lei. Spre marea bucurie a proprietarului, din flăcări a fost salvat și un cal care se afla în adăpostul de animale, cuprins de flăcări.

Au ars ori au fost distruse de foc, acoperișul anexelor gospodărești și parțial cel al locuinței, pe o suprafață totală de cca. 400 mp, o bucătărie în care se aflau un frigider, o mașină de spălat, un cuptor cu microunde, mobilier din lemn și peste 300 kg de materiale textile, precum și adăpostul de animale în care erau depozitate mai multe tone de cereale. Valoarea pagubelor a fost estimată la suma de 30000 de lei.

Din primele cercetări efectuate pentru stabilirea cauzei probabile, a reieșit faptul că incendiul a izbucnit de la un scurtcircuit electric, iar amploarea acestuia a fost posibilă din cauza observării și anunțării cu întârziere a evenimentului pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

Din fericire, pe timpul intervenției nu s-au înregistrat victime.

M. MEILĂ