Peste 75 % din numărul fermierilor, autorizați la plata subvențiilor agricole

În acest an, au fost autorizați la plata avansului la subvențiile agricole și fermierii care au fost selectați în eșantionul de control pe teren și pe teledetecție.

Veste foarte bună pentru toți fermierii din România în legătură cu plata avansului la subvențiile agricole ! Adrian Pintea, directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a anunțat că în perioada 16 octombrie, prima zi în care s-a demarat plata avansului la subvențiile agricole directe, până în data de 28 octombrie, în doar 13 zile, a fost autorizată la plată suma de 994 de milioane de euro, pentru un număr de 624.472 de fermieri, care reprezintă peste 75% din cei 830.000 de fermieri care au solicitat subvenții agricole. Totodată, directorul general al APIA face cunoscut faptul că, pentru prima oară, pe listele de plată a avansului la subvențiile agricole aferente acestui an au fost incluși și fermierii din eșantionul de control clasic în teren și prin teledetecție.

Adrian Pintea : “Activitatea cea mai intensă a Agenției, în momentul actual, este Campania 2020 de plată a avansului. După cum știm, în data de 16 octombrie a fost demarată plata în avans, în Campania 2020. România beneficiază de o alocare financiară pentru plățile directe acordate fermierilor din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) în valoare de un 1.943.000.000 de euro. Pot să vă spun că suma totală autorizată la plată, în perioada 16 octombrie, prima zi în care s-a demarat această plată, până-n data de 28 octombrie, în doar 13 zile, peste 994 de milioane de euro au fost autorizați la plată, pentru un număr de 624.472 de fermieri, care reprezintă peste 75% din numărul total de fermieri, de peste 830.000.

Un lucru important pe care trebuie să-l rețină fermierii, și aici mulțumesc Ministerului și domnului ministru Oros, că aceste fonduri ne-au fost puse la dispoziție. APIA a avut la dispoziție un miliard de euro, pentru că aceste plăți sunt deja asigurate din Fondul European de Garantare Agricolă.

Ca o noutate pentru anul 2020 și fermierii care sunt în eșantionul de control, și care întotdeauna au fost văduviți, să spun așa, pentru că nu intrau la avans, de această dată au fost autorizați la plata avansului la subvențiile agricole. Deci, au intrat la plata avansului și fermierii selectați în eșantionul de control clasic în teren sau prin teledetecție”.

APIA le achită fermierilor un avans de 70% din plățile directe și 85% din plățile compensatorii pe măsuri de dezvoltare rurală PNDR 2020. Plata avansului APIA la subvențiile agricole se încheie pe data de 30 noiembrie 2020.

George ZAVERA