Peste 300 de fermieri din Teleorman au solicitat bani nerambursabili pentru cultivarea de tomate în solarii

Programul lansat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale de susținere din punct de vedere financiar a producerii de tomate în sere și solarii se bucură de un larg interes din partea cultivatorilor de legume. Până în urmă cu trei zile, la nivelul întregii țări 6.331 de fermieri au depus acte la Direcțiile Agricole județene pentru sprijinul financiar pentru tomate cultivate în sere și solarii. Conform MADR, solicitările vin din toate zonele țării, cele mai multe dintre solicitări fiind din județele Olt, Giurgiu, Galati, Dolj, Buzău și Teleorman.

Cultivatorii de legume din Teleorman au depus la Direcția pentru Agricultură județeană un număr de 302 cereri de înscriere în respectivul program de sprijin financiar, conform informațiilor puse la dispoziția presei de către purtătorul de cuvânt al acestei instituții, Elena Ilie. Cu precizarea că specialiștii Direcției pentru Agricultură Teleorman sunt înscriși în acțiunea de verificare în teren a suprafețelor de solarii declarate de fermieri și a stadiului lucrărilor de înființare a culturilor de tomate, până în urmă cu două zile fiind efectuate astfel de controale la peste 100 de cultivatori de legume din rândul celor înscriși în programul de susținere a producției de tomate.

Prin acest program guvernamental, producătorii de legume din România sunt sustinuți să cultive tomate în spații protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producția autohtonă. Din cele două cicluri de producție se estimează a se obține peste 12.000 tone tomate proaspete provenite din spatii protejate, în extrasezon. Valoarea sprijinului financiar acordat beneficiarilor este de 13.481,4 lei/beneficiar/an, suma ce reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/beneficiar/an, pentru o suprafață de 1.000 de metri pătrați. Programul se va desfășura pe o perioadă de 8 ani.

Pentru a putea beneficia de această formă de sprijin financiar pentru cultura tomate, cultivatorii de roșii trebuie să îndeplinească cumulativ o serie de condiții. Ei trebuie să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1000 mp, marcată la loc vizibil cu o placă indicator inscripționată “Program susținere tomate, 2017“, pe care să fie menționat și numărul cererii depuse pentru obținerea finanțării. Fermierii trebuie să obțină o producție de minimim 2 kg de tomate/mp și să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2.000 kg, cu documente justificative, de pe suprafața de 1.000 metri pătrați. O altă condiție deosebit de importantă este aceea ca producătorii să valorifice cele 2.000 de kilograme de tomate în perioadele ianuarie – mai inclusiv, și noiembrie – 20 decembrie, inclusiv.

George ZAVERA