Peste 130 de locuri de muncă vacante în spaţiul economic european

Pe lângă ofertele de muncă existente la nivelul fiecărei agenţii judeţene de ocupare a forţei de muncă, la nivel naţional, orferta este completată şi cu alte locuri de muncă vacante pentru una din ţările componente ale spaţiului economic european.
Aşadar, pentru această perioadă, sunt vacante nu mqai puţin de 132 de posturi.
Ţările care dispun de locuri de muncă, în această perioadă sunt Norvegia, Germania, Irlanda, Malta, Marea Britanie, Ungaria şi Cehia. Iar cele mai multe posturi sunt vacante în ţara vecină, Ungaria. Aici sunt disponibile 75 de posturi de şofer internaţional de camion.
Pentru Marea Britanie, pot opta persoanele care vor să muncească în sistemul medical, unde sunt vacante 13 posturi asistent medical.
Malta este ţara pentru care pot opta un număr de maxim 10 persoane, care doresc un loc de muncă în meseria de îngrijitor clădiri.
Norvegia, este una din ţările cu ofertă bogată aproape în fiecare perioadă.
În prezent oferta cuprinde numai nouă posturi în domeniul gastronomic şi cel de cercetare şi IT:
un post de bucătar, un post de asistent bucătar, două posturi bucătar preparate indiene, un post de geofizician, unul de senior geolog şi un altul de senior proiect manager.
În domeniul IT sunt disponibile, un post de inginer electronist hardware şi un alt post de director testare şi validare.
Pentru Germania, oferta cuprinde posturi în domeniul industrial, gastronomic şi cel al transporturilor. Aici sunt disponibile opt posturi de asistent manager în gastronomia de sistem, patru posturi operator maşini mase plastice şi alte trei posturi de şofer profesionist.
În Irlanda sunt disponibile, patru posturi de ingineri sofwer şi alte două posturi de inginer de sistem, în domeniul IT.
Iar în Cehia sunt disponibile numai patru posturi de controlori în trafic.
Posturile vacante în spaţiul economic european, sunt puse la dispoziţia celor care au deschidere către ocuparea unui loc de muncă în afara graniţelor ţării, de către EURES – Serviciul European de Ocupare a Forţei de Muncă, care reprezintă o reţea de cooperare destinată să faciliteze libera circulaţie a lucrătorilor în Spaţiul Economic European.
Partenerii din reţea includ serviciile publice de ocupare a forţei de muncă, organizaţii sindicale şi patronale şi sunt coordonate de către Comisia Europeană.
În cadrul A.J.O.F.M Teleorman funcţionează Compartimentul EURES, în cadrul căruia se acordă persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă şi angajatorilor următoarele servicii gratuite, precum: obţinerea unui loc de muncă în condiţii sigure; informare şi consiliere profesională, privind încadrarea în muncă în străinătate; informaţii detaliate asupra locurilor de muncă adecvate şi despre condiţiile de viaţă şi de muncă din alte state; organizarea de burse ale locurilor de muncă la solicitarea partenerilor EURES externi.
De reţinut faptul că locurile de muncă oferite prin reţeaua EURES se pot modifica zilnic, în funcţie de ofertele angajatorilor din Spaţiul Economic European.

Mirel MANAFU