Peste 100 de porci uciși la Zimnicele, pentru stoparea focarelor de Pestă Porcină Africană

Conform comunicatului emis de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Teleorman, “Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (IDSA) – Laboratorul Național de referință pentru Pesta Porcină Africană (PPA) a confirmat prezența virusului acestei boli, în probele prelevate de la cadavre de porc domestic din 4 exploatații non-profesionale situate în satul Zimnicele, comuna Nasturelu. In urma confirmării diagnosticului prin Buletinele de Analiză (BA) emise de IDSA și existenței suspiciunii de PPA în alte exploatații non-profesionale din aceeași localitate, s-a dispus măsura uciderii preventive a suinelor din satul Zimnicele, începând cu data de 25.07.2019, în urma unei analize de risc întreprinsă de către specialiștii epidemiologi ai DSVSA Teleorman”.

Satul Zimnicele se află la granița de sud a țării, în Lunca Dunării, în proximitatea Fondului de vânătoare Făţana, fond în care evoluează PPA .

Până la această dată în județul Teleorman s-a procedat la uciderea preventivă și uciderea în cazuri confirmate de IDSA a unui număr de 4.935 porci.

Proprietarii animalelor afectate de PPA vor fi despăgubiți de stat în condițiile prevazute în legislația în vigoare.

DSVSA Teleorman precizează că Pesta Porcină Africană (PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire la aceștia, virusul PPA având însă impact major la nivel economic și social.

Este interzisă comercializarea, înstrăinarea sau mișcarea sub orice formă a porcilor vii, a cărnii și produselor din carne de porc provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului Pestei Porcine Africane.

George ZAVERA