Pesta porcină africană ia amploare în Teleorman

Pestă porcină africană, confirmată în probele prelevate de la porci dintr-o gospodărie din satul Beiu

Pesta porcină africană ia amploare în județul Teleorman. După ce la începutul săptămânii trecute virusul pestei porcine africane a fost confirmat la porci dintr-o gospdărie din localitatea Ștorobăneasa, ieri, 29 octombrie, la probele prelevate de la trei porci dintr-o exploatație nonprofesională din satul Beiu, comuna Ștorobăneasa, Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană (PPA) a confirmat prezența virsului acestei boli, potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul DSVSA Teleorman.

Cum se impune în astfel de cazuri, serviciile sanitare au luat măsurile de urgență, în primă fază, gospodăria respectivă fiind plasată sub supraveghere oficială. De asemenea au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport.

” A fost dispusă eliminarea celorlalte porcine din gospodărie (10 capete), s-au prelevat probe de la acestea și s-a realizat ecarisarea carcaselor”, se arată în comunicatul de presă.

Ca și în situațiile anterioare când au fost confirmate cazuri de pestă porcină africană, Centrul Local de Combatere a Bolilor Teleorman a stabilit planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea PPA, precum și stabilirea zonelor de restricții. Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Pe această cale, DSVSA Teleorman solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA județene sau autorităţilor locale. Proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

M. M.