Pesta porcină africană ia amploare în Teleorman * Cazuri noi de PPA, confirmate în comuna Ștorobăneasa

Alte cazuri de pestă porcină africană au fost confirmate la porci din localitatea Ștorobăneasa, Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Teleorman aprobând Planul de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane în localitatea respectivă, în ședință extraordinară convocată luni, 22 octombrie 2018.

Potrivit celor precizate de Iulian Ianculescu, directorul DSVSA Teleorman, reprezentanții Primăriei Ștorobăneasa au semnalat DSVSA, duminică, 21 octombrie 2018, despre existența a trei porci morți într-o gospodărie.

”Ne-am deplasat la fața locului și am găsit o scroafă cu cinci grăsuni la 40 de kg, din care doi morți, iar ceilalți trei, cu semne clare de pestă porcină africană, muribunzi. S-au luat măsurile conform manualului operațional: s-au recoltat probe de la cei trei morți, s-au ucis ceilalți trei muribunzi și s-au recoltat și de la ei probe. Au fost îngropați, s-a făcut dezinfecția locului, s-a montat dezinfector la poartă și s-a stabilit, încă de ieri (n.r. duminică-21 octombrie), instalarea filtrelor la intrarea și ieșirea din localitate”.

Confirmarea bolii s-a făcut în baza buletinului de analize emis de Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.).

Iulian Ianculescu a menționat că Programul de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane în comuna Ștorobăneasa, aprobat în ședința de luni, prevede, în mare parte, aceleași măsuri luate la Scrioaștea.

A fost stabilită o zonă de protecție pe o rază de cel puțin trei kilometri în jurul focarului și o zonă de supraveghere pe o rază de 10 kilometri. Localitățile aflate în zona de supraveghere sunt: sat Teleormanul (com. Mârzănești), Poroschia, Calomfirești, Țigănești, Brânceni, Smârdioasa, Izvoarele, Șoimu, Cervenia, sat Păuleasca (com. Frumoasa), Conțești.

M. MEILĂ