Pesta micilor rumegătoare vine din… Bulgaria !

* Agenţia Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a dispus interzicerea intrării de ovine şi caprine din Bulgaria şi Turcia în România, prin punctele de trecere a frontierei de la graniţa româno-bulgară.

Pentru a preveni extinderea pestei porcine africane din România în Bulgaria, autorităţile din ţara vecină au construit de-a lungul graniţei româno-bulgare un gard de sârmă pe o lungime de 133 de kilometri, care să facă imposibilă migrarea animalelor sălbatice din ţara noastră, în speţă a porcilor mistreţi, principali vectori de transmitere a acestei boli. Construirea gardului care să stopeze migrarea animalelor sălbatice şi chiar a unor turme de ovine şi caprine domestice e benefic şi pentru autorităţile române, mai ales în condiţiile când în Bulgaria a fost confirmată evoluţia Pestei Micilor Rumegatoare (PMR).

Pesta Micilor Rumegătoare este o boala virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele şi caprinele. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%. Evolutia bolii este supraacută sau acută, caracterizată clinic prin febră, tulburări digestive şi respiratorii, iar morfo-patologic prin necroze, eroziuni şi ulcere la nivelul mucoasei digestive şi a căilor respiratorii.

Ţinând seama de noua situaţie creată în Bulgaria, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a întreprins acţiuni de prevenire a introducerii virusului acesti boli în România. În cadrul videoconferinţei organizată cu Direcţiile judetene, a fost prezentată informarea privind evoluţia focarelor pestei micilor rumegătore în Bulgaria, inclusiv a zonelor de restricţe sub acest aspect, totodată realizându-se instruirea structurilor teritoriale ale ANSVSA.

Au fost dispuse măsuri privind :

  • informarea asociaţiilor crescătorilor de ovine şi caprine de pe raza judeţului cu date privind simptomele şi evoluţia bolii şi despre obligativitatea de a anunţa medicul veterinar despre animale care prezintă modificări de comportament, îmbolnăviri sau cazurile de mortalităţi;
  • mediatizarea necesităţii şi a obligaţiei proprietarilor de animale de a notifica medicului veterinar oricând observa animale cu modificări de comportament, îmbolnăviri sau orice caz de mortalitate;
  • informari privind obligaţia proprietarilor de animale de a notifica medicului veterinar oricând observă animale cu modificări de comportament, îmbolnăviri sau cazuri de mortalităţi, prin intermediul unor materiale printate (afişe, postere, fluturasi) care să fie postate la circumscripţiile de liberă practică, primării, biserici etc.;
  • întărirea controalelor în punctele de trecere la frontieră în ceea ce priveşte transporturile de rumegătoare din Bulgaria şi Turcia, avand în vedere că ultimele animalele la care s-a confirmat boala nu prezentau semne clinice, confirmarea făcându-se în baza investigaţiilor de laborator.

Este interzisă expedierea/achiziţionarea din Bulgaria de rumegătoare mici şi material seminal, ovule şi embrioni de la ovine şi caprine şi introducerea acestora pe teritoriul românesc. Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA Teleorman.

George ZAVERA