Pesedist sceptic în privința anticipatelor

Președintele Klaus Werner Iohannis hotărât fiind că vor exista alegeri în două tururi pentru primari, este convins că vor fi și alegeri parlamentare anticipate. Astfel președintele Klaus Werner Iohannis a declarat: ”Alegerile anticipate se impun dintr-un motiv foarte clar. În 2019 am avut alegeri europarlamentare care au fost câștigate net de PNL. Am avut alegeri prezidențiale câștigate de mine drept candidat din partea PNL. Toate sondajele din ultima vreme arată că românii își doresc o schimbare, și ca PSD să plece de la putere. Trebuie să fim realiști: am câștigat europarlamentarele, am câștigat prezidențialele, dar PSD-ul nu dorește să lase puterea din mână. Atunci este normal să purcedem cât mai repede la anticipate. Alegerile anticipate trebuiesc făcute cu cât mai repede, cu atât mai bine”.

Pe de altă parte, social-democrații nu prea cred și nici nu prea se tem de alegerile anticipate. Unul dintre aceștia este și deputatul social-democrat Valentin Gabriel Boboc, aflat acum la cel de-al doilea mandat, care declară: ”Nu cred că vor fi alegeri anticipate. Și am să aduc mai multe argumente. Unul ar fi că din punct de vedere constituțional nu se pot face. Alt argument ar fi faptul că liberalii au mult mai puțini primari în teritoriu, și se știe foarte clar că primarii sunt cei care adună voturi pentru candidații lor la Senat și la Camera Deputaților. Și mai cred că este posibil ca Guvernul Ludovic Orban să stea, să reziste la Palatul Victoria până în luna noiembrie, când vor avea loc alegeri la termen.”

Și cu toate acestea, întrebat dacă va mai candida pentru încă un mandat de parlamentar, indiferent dacă vor fi alegeri anticipate sau la termen, deputatul Valentin Boboc a spus că își dorește acest lucru, dar că depinde și de dorința partidului. Întrebat dacă pe lista PSD-ului la alegerile parlamentare va mai fi nominalizată și deputatul Violeta Răduț, Valentin Boboc a declarat că nu știe nici dacă aceasta își mai dorește un mandat, nici dacă va fi nominalizată pe lista partidului. Despre deputatul Petre Cioabă, și el supleant, intrat în Parlament după arestarea lui Liviu Nicolae Dragnea, deputatul Boboc nu a făcut nici un fel de apreciere, nici aceea că deputatul Cioabă este cam în vârstă. În ce o privește pe senatorul Carmen Daniela Dan, cea stigmatizată după evenimentele din 10 august 2018, deputatul Valentin Boboc a mai declarat că în nici un caz nu poate să meargă la aceasta să o întrebe dacă își mai dorește un mandat. Deputatul Valentin Boboc a fost un pic stânjenit și de întrebarea referitoare la Viorica Vasilica Dăncilă, dacă aceasta va fi pe lista PSD-ului la alegerile parlamentare. Din multe puncte de vedere prezența acesteia pe listele de candidați ar trage mult lista în jos; dar mai știi?

Ioan DUMITRESCU