Persoane vârstnice înşelate, violate, păgubite în urma furturilor din locuinţe

În cadrul primei ședințe a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, condusă de prefectul Florinel Dumitrașcu, desfășurată ieri, 29 martie 2017, începând cu ora 11.00, s-a dezbătut pe marginea singurului punct de pe ordinea de zi, și anume ”Informare privind activitatea Poliţiei de Proximitate în sprijinul persoanelor vârstnice în Judeţul Teleorman, siguranţa publică şi măsurile aplicate privind respectarea ordinii publice”.

Potivit materialului prezentat în cadrul ședinței, pe parcusul anului trecut, la nivelul Poliției municipiului Alexandria și a celor trei secții de Poliție Rurală din subordine au fost primite 28 de petiții în care persoanele vârstnice solicitau sprijinul Poliției pentru rezolvarea unor probleme personale sau aplanarea unor stări conflictuale. În 18 situații, din cele 28 sesizate, a fost vorba despre stări conflictuale între persoane vârstnice și membrii familiilor acestora. Au fost aplicate 6 șancțiuni contravenționale, conform Legii 61/1991 privind normele de conviețuire socială. Alte 5 sesizări au fost înaintate, pentru clarificare, altor instituții locale cu atribuții în acest domeniu.

Anul trecut, la nivelul Poliţiei Municipiului Alexandria au fost înregistrate patru dosare pentru tentativă de înşelăciune. Este vorba mai ales despre înşelăciuni prin metoda „Accidentul”, într-una dintre situaţii, partea vătămătată fiind păgubită cu sume de 4500 lei şi 1000 de euro.

Pe linia infracţiunilor cu violenţă, în material este specificat că în anul 2016 au fost înregistrate două infracţiuni de viol, persoanele vătămate, una în vârstă de 70 de ani, cealaltă în vârstă de 74 de ani, fiind din comuna Nanov.

Pentru a preveni astfel de infracţiuni, al căror număr a crescut pe parcursul anului trecut, Poliţia de Proximitate a organizat o serie de întâlniri cu reprezentanţii pensionarilor din municipiu, în timpul cărora au fost prezentate norme cu conţinut antiinfracţional.

În ceea ce priveşte situaţia persoanelor vârstnice care locuiesc singure în case izolate şi care pot fi potenţiale victime, la nivelul judeţului situaţia se prezenta astfel anul trecut: 842 de persoane vârstnice- în Alexandria; 48 persoane vârstnice – în Turnu Măgurele; 47 persoane vârstnice – Videle.

La finalul şedinţei, reprezentanţii persoanelor vârstnice din judeţul Teleorman s-au declarat mulţumiţi de activitatea Poliţiei de Proximitate în ceea ce priveşte siguranţa persoanelor vârstnice, dar au avut şi câteva nemulţumiri legate în special de faptul că „în intervalul orar 23:00-05:00, când au loc cele mai multe infracţiuni, nu se efectuează patrule ale poliţiştilor în cartierele din municipiul de judeţ, dar mai ales în mediul rural”, conform celor precizate de Marin Cojoacă, preşedintele Consiliului Judeţean al Persoanelor Vârstnice.

M. MEILĂ