Pentru tinerii olimpici care aleg să studieze în România, burse de 15.000 de euro, pe doi ani

Tinerii români cu rezultate de excepţie la învăţătură şi la olimpiadele internaţionale vor primi fiecare din partea guvernului o bursă de cercetare în valoare de 15.000 de euro, pe o perioadă de doi ani. Astfel de burse vor fi la dispoziţia unui număr de 50 de tineri olimpici care se hotărăsc să studieze în ţară, singura condiţie pusă fiind aceea ca banii să fie investiţi în proiecte de cercetare. Anunţul a fost făcut de către premierul Victor Ponta, prezent la premierea elevului Ionuţ Budişteanu, cel care a câştigat cel mai important trofeu la concursul internaţional organizat de Intel.
„Ministrul Educaţiei Naţionale şi ministrul Cercetării mi-au comunicat că va fi creat un program special pentru tinerii talentaţi care se hotărăsc să rămână, să studieze în România şi practic să creeze aici în viitor. La început vor fi 50 de granturi. Îmi doresc foarte mult ca, în prima fază, încă 49 de tineri să fie la fel de talentaţi şi determinaţi ca Ionuţ Budişteanu să facă lucruri bune în ţară”, a declarat premierul, care i-a înmânat tânărului Budişteanu o diplomă de excelenţă şi un premiu de 12.000 de lei.
Bursele, a explicat Remus Pricopie, ministrul Educaţiei Naţionale, ar trebui să ajungă la tineri din toamnă, urmând ca aceştia să folosească banii pentru a-şi duce la bun sfârşit proiectele de cercetare.
“Granturile vor fi de 15.000 de euro, pentru o perioadă de doi ani, cu posibilitate de prelungire cu încă un an. În afara acestor sume, vor exista separat şi sume de bani destinate participării la conferinţe sau competiţii internaţionale“, a precizat ministrul.
În plus, ca să intre în posesia banilor, tinerii vor trebui să facă dovada că au un parteneriat cu un laborator de cercetare, fie din cadrul unei universităţi, fie al unui institut de cercetare sau al unei firme cu un astfel de profil.

George ZAVERA