Pentru tinerii debutanţi în afaceri, gratuităţi la înfiinţarea firmei şi credite garantate de stat

Programul guvernamental de acordare de facilităţi fiscale şi de credite garantate de stat pentru tinerii cu vârsta de până la 35 de ani pentru a-şi deschide propriile afaceri ar fi trebuit să se încheie la finele anului 2013, însă guvernul a hotărât ca respectivul program să fie continuat până în anul 2020. Prin acest program, tinerii de până la 35 de ani care doresc să intre în afaceri, deschizându-şi pentru prima oară un SRL-D pe numele lor, beneficiază de gratuitate din partea statului în ceea ce priveşte taxele de înfiinţare, timp de trei ani firma nou înfiinţată este scutită de la plata contribuţiilor la asigurări sociale, dar poate primi de la stat şi un sprijin financiar sub formă de credit preferenţial de 10.000 euro. SRL-D este o societate cu răspundere limitată pentru debutanţi.
În timp ce pentru înregistrarea unei societăţi comerciale normale (SRL) la oficiile judeţene ale Registrului Comerţului se percep taxe însumând 470 lei pentru întreprinzătorii care merg cu actele de constituire deja întocmite şi 870 lei în cazul când documentele sunt făcute de către angajaţii ORC, pentru înregistrarea unei firme de tip SRL-D nu se percepe nicio taxă. Pe lângă gratuităţile la înfiinţare, astfel de firme beneficiază de scutire de la plata contribuţiei angajatorului la asigurările sociale pentru până la patru angajaţi ai societăţii. Scutirile de acest fel sunt valabile timp de trei ani de la data înfiinţării firmei, mai exact până la data de 31 decembrie a anului în care firma împlineşte trei ani de la constituire. Cota de contribuţie a angajatorului la asigurările sociale (Pensii) este de 20,8% din venitul salarial al angajatului. Scutirea respectivă pentru fiecare salariat se acordă doar pentru veniturile salariale lunare care nu depăşesc cuantumul câştigului salarial mediu brut pe economie din anul anterior. Pentru anul 2013, salariul mediu brut pe economie a fost de 2.223 de lei.
Cei mai mulţi dintre tinerii care au intrat deja în acest program şi-au deschis afaceri, cum ar fi: spălătorii auto, tinichigerii, restaurante, frizerii, cofetării, activităţi de realizare a unor soft-uri la comandă, comerţ prin internet, farmacii etc.
Nu se pot finanţa cu bani de la stat afaceri cu activitate în domeniile: intermedieri financiare, tranzacţii imobiliare, activităţi de jocuri de noroc şi pariuri, producţia sau comercializarea de armament, activităţi de pescuit şi acvacultură, activităţi legate de producţia primară a produselor agricole etc
Credite de până la 10.000 euro
Titularii microîntreprinderilor constituite sub formă de SRL-D-uri pot solicita de la stat credite în cuantum de până la 10.000 euro pentru derularea activităţii firmei, depunându-şi planul de afaceri la Oficiile Teritoriale pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii şi Comerţ. Contează foarte mult ideea de afaceri şi planul efectiv prin care tânărul beneficiar doreşte să dezvolte businessul, să-l facă viabil.
Cei care doresc să beneficieze de până la 10.000 de euro trebuie să contribuie cu o sumă egală din banii proprii sau din surse atrase de la bănci. Dacă tinerii întreprinzători vor să contracteze credite de la una din bănci, statul acordă garanţii, prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, pentru 80% din suma împrumutată, şi nu mai mult de 80.000 euro pentru fiecare SRL-D.

George ZAVERA