Pentru paza sistemelor de irigaţii, ANIF a încheiat contracte de 13 ori mai scumpe decât în primele 5 luni din 2012

Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) a prelungit vechile contracte de pază deoarece procedura de licitaţie pentru încheierea unor noi contracte este în prezent contestată, a declarat directorul general al instituţiei, Adi Barbu.
“Procedura este contestată şi nu avem cum să desfăşurăm activitatea de pază. Contractele nu sunt făcute pe o perioadă anume, însă în momentul în care noi primim decizia de la Curtea de Apel, în secunda a doua, vor fi alte contracte cu valori mult mai mici. Pentru noi reprezintă o problemă pentru că sunt încheiate la o sumă mai mare şi ne mănâncă din buget”, a spus Adi Barbu. Acesta a declarat că următorul termen în procesul de la Curtea de Apel Bucureşti este 20 mai 2013.
Conform informaţiilor publicate pe site-ul www.e-licitaţie.ro, valoarea cumulată a celor şapte contracte este de 4,8 milioane lei, fără TVA, data atribuirii contractelor fiind 25 februarie 2013. Câştigători pe fiecare lot în parte sunt SC Grup EST Security SRL, cu un contract în valoare de 201.348 lei, SC Interguard Grup SRL care a primit patru contracte, unul în valoare de 181.074 lei, un altul de 1.000.440 lei, cel de-al treilea contract în valoare de 575.729 lei, iar un al patrulea contract ajunge la 924.594 lei. Compania SC Guard One Alarm System SRL a primit un contract în valoare de 997.242 lei, iar SC Romnational SRL a câştigat unul de 925.139 lei
De reamintit faptul că în luna mai 2012 ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, i-a cerut demisia directorului general al ANIF de la acea vreme, Gheorghe Iordache, în urma finalizării unei anchete a Corpului de Control al MADR. Rezultatele controlului au arătat că acesta a semnat contracte pentru “servicii de pază” la un preţ de peste 13 ori mai mare decât preţul contractelor încheiate pentru acelaşi tip de servicii pentru primele cinci luni ale anului 2012.
Sistemul de pază implementat pe fiecare lot în parte consta în gruparea filialelor judeţene pe şapte loturi, iar valoarea totală a celor şapte loturi pe durata de şapte luni (1 iunie – 31 decembrie 2012) a fost de 42,045 milioane lei fără TVA.

(G.Z.)