Pentru obținerea subvenției la tomate, Fermierii vor depune la Direcția Agricolă și copie după registrul privind tratamentele fitosanitare

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat că în acest an va continua programul de susținere a tomatelor în spații protejate, în acest sens precizând că au fost cuprinse în buget sumele necesare pentru stimularea fermierilor care cultivă roșii în sere și solarii.

Pentru a spori încrederea consumatorului în produsele provenite de la producătorii autohtoni, Ministerul Agriculturii informează că a fost introdusă obligativitatea depunerii de către cultivatorii de tomate în sere și solarii la direcțiile pentru agricultură județene a copiei Registrului de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor, completat la zi și verificat de Oficiul Fitosanitar Județean. Totodată, se subliniază faptul că specialiștii Autorității Naționale Fitosanitare vor participa la acțiuni de instruire cu privire la respectarea modului de utilizare a produselor de protecție a plantelor în tratamentele fitosanitare, vor verifica registrele de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor și vor monitoriza existența reziduurilor de pesticide din legume, fructe și cereale.

Comunicatul Ministerului Agriculturii face referire și la verificarea reziduurilor de pesticide din tomatele vândute de fermierii care beneficiază de ajutorul de minimis pentru această cultură. La ultimele verificări a fost identificate reziduuri de pesticide peste limita maxim admisă într-o singură probă, în acest caz roșiile fiind retrase de pe piață.

Conform ultimului Raport privind Planul Național de Monitorizare a Reziduurilor de Pesticide din Fructe, Legume și Cereale, în anul 2019, la Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale din București s-au analizat 419 probe de tomate (412 probe tomate din cadrul Programului guvernamental de sprijin pentru tomate în spații protejate), din care în 227 probe (54%) nu au fost găsite reziduuri de pesticide, iar în 192 probe (46%) valorile reziduurilor au fost mai mici decât limitele maxime admise stabilite prin Regulamentul (CE) nr.396 din 2005 și nu au prezentat nici un risc pentru sănătatea consumatorilor. În același an, în cadrul Laboratorului Regional pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale Mureș, în anul 2019, au fost analizate 256 probe de tomate, din care în 175 probe nu au fost găsite reziduuri de pesticide, iar în 81 probe valorile reziduurilor au fost mai mici decât limitele maxime admise și nu au prezentat nici un risc pentru sănătatea consumatorilor.

George ZAVERA