Pentru mulţi, Ziua Naţională a României a trecut prin stomac

Fasolea, cârnaţii şi vinul fiert au făcut concurenţă manifestărilor dedicate cu prilejul Zilei Naţionale a României. Doar câteva sute de persoane au luat parte la ceremonia prilejuită de sărbătorirea Zilei Naţionale a României de la Alexandria. La 95 de ani de la Marea Unire de la 1 decembrie 1918, Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial, amplasat în faţa Prefecturii Teleorman a devenit punctul de interes al zilei şi s-a umplut rapid de coroane şi jerbe de flori.
Evenimentul a debutat, aşa cum era firesc, cu o slujbă religioasă susţinută de un sobor de preoţi. Ca în fiecare an de 1 Decembrie, reprezentanţii administraţiei publice locale, ai Instituţiei Prefectului şi ai Consiliului Judeţean au ţinut scurte discursuri legate de însemnătatea Zilei Naţionale a României.
Cu acest prilej, prefectul Liviu Drumitraşcu a ţinut o scurtă lecţie de istorie.
”Ziua de 1 decembrie reprezintă pentru români împlinirea idealurilor de dreptate, libertate şi unitate naţională. Marea Unire este unul dintre evenimentele memorabile care marchează trecutul glorios al neamului românesc. Pe bună dreptate în anul 1990 Parlamentul a hotărât ca ziua de 1 decembrie să fie sărbătorită în fiecare an ca zi Naţională a României”, a spus prefectul judeţului Teleorman.
De cealaltă parte, preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Adrian Gâdea şi-a amintit de milioanele de români care au plecat să câştige un ban în plus în străinătate, dar pentru care Ziua Naţională a rămas tot 1 decembrie.
”Transmit salutul, dragostea şi îmbărbătarea teleormănenilor pentru românii care au rămas în afara graniţelor ţării după anul 1940, dar pentru care adevărata zi naţională este tot 1 decembrie. Aceleaşi sentimente le nutrim şi faţă de milioanele de români care muncesc în străinătate, dar care au rădăcinile tot în pământul patriei”, a precizat Adrian Gâdea.
Ceremonialul a continuat cu depuneri de coroane la monumentul eroilor. Au adus un omagiu eroilor ţării reprezentanţi ai autorităţilor publice judeţene şi locale, ai filialelor partidelor politice, ai grupurilor parlamentare şi ai serviciilor publice deconcentrate, veterani de război, cadre militare în rezervă şi în retragere, revoluţionari, membri ai sindicatelor şi reprezentanţi ai unităţilor şcolare gimnaziale şi liceale din Alexandria.
Printre personalităţile prezente la ceremonie s-a aflat prefectul judeţului, Liviu Dumitraşcu, preşedintele CJ Teleorman, Adrian Gâdea, primarul Alexandriei, Victor Drăguşin, deputaţii Valentin Boboc, Ică Florică Calotă şi Alin Bucur, dar şi senatorul Florinel Dumitrescu, dar şi majoritatea şefilor instituţiilor publice din judeţ. Ceremonia consacrată Zilei Naţionale a României s-a încheiat cu o paradă militară.
Aproximativ 1000 de persoane au luat parte la ceremonia dedicată Zilei Naţionale a României de la Alexandria, dar numărul acestora s-a triplat la scurt timp de la finalul ceremoniei şi asta deoarece sărbătoarea a continuat cu tradiţionala fasole cu cârnaţi şi cu vin fiert.
Seara s-a încheiat cu un superb foc de artificii.
Singurii care au pătimit din cauza manifestărilor dedicate Zilei Naţionale au fost şoferii. Timp de mai multe ore traficul rutier în reşedinţa judeţului a fost dat peste cap. Strada Dunării, între str. Alexandru Colfescu şi Ion Creangă, a fost blocată aproape toată ziua.

Claudiu DUMITRACHE