Pentru că românii nu au ce le vinde, chinezii importă, deja, carne şi animale vii de la fermierii unguri

În luna noiembrie a anului trecut, o delegaţie a oamenilor de afaceri chinezi, în frunte cu premierul Li Keqiang, a venit la Bucureşti, cu intenţia extinderii relaţiilor economice dintre cele două ţări prietene, între altele stabilindu-se şi două protocoale prin care chinezii puteau importa chiar din acest an câteva sute de mii de vaci de lapte, ovine vii, precum şi mari cantităţi de carne de porc, de taurine şi de oi procesată. Au fost vizitate câteva din fermele de producţie şi unităţi de procesare existente îndeosebi în Ardeal, s-a discutat cu fermierii şi procesatorii de carne şi au fost stabiliţi paşii ce trebuie urmaţi într-o astfel de afacere reciproc avantajoasă.
um au trecut deja mai bine de două luni de zile de la semnarea respectivelor înţelegeri, chinezii au început să vină după marfă. Numai că au constatat că de la români nu pot cumpăra deocamdată decât efective reduse de animale, cu mult mai puţin decât autorităţile române se angajaseră să livreze în această primă parte a anului 2014. O discuţie pe această temă a fost purtată miercuri, 12 februarie a.c, de către ambasadoarea Chinei la Bucureşti, Huo Yuzhen, cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Mai mult decât atât, tema respectării angajamentelor de livrare către China de animale vii şi produse derivate din carne va fi discutată şi cu ministrul Agriculturii din Republica Populară Chineză, Han Changfu, care va efectua o nouă vizită la Bucureşti.
Într-o astfel de situaţie, chinezii au început să importe masiv animale de lapte şi carne din Ungaria, fermierii din ţara vecină având mari efective de animale disponibile pentru export. O parte din banii destinaţi românilor au intrat deja în conturile fermierilor şi procesatorilor de carne maghiari, iar colaborarea între unguri şi chinezi se întemeiază pentru o perioadă îndelungată de timp. Pragmatici, aşa cum s-a anunţat oficial, chinezii sunt pe punctul de a înfiinţa la Budapesta prima filială a Băncii de stat a Republicii China în partea centrală şi de Sud Est a Europei. Câştigă, aşadar, doar cine poate!

George ZAVERA