Pentru accesarea fondurilor europene, fermierii vor depune documentaţiile doar online, prin intermediul sistemului informatic

Directorul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), George Turtoi, a anunţat că instituţia pe care o conduce are în plan ca documentaţiile privind accesarea fondurilor europene alocate pentru dezvoltarea agriculturii româneşti, în perioada 2015-2020, pentru toate măsurile din noul PNDR, să fie depuse online, cu ajutorul sistemului informatic. Depunerea documentaţiilor prin sistemul informatic se practică în toate statele Uniunii Europene, prin aceasta asigurându-se o transparenţă cât mai mare a modului cum sunt utilizate fondurile europene, dar şi importante economii de timp şi de natură financiară. Cum această măsură ar putea deveni obligatorie, este indicat ca toţi fermierii să se doteze în timp util cu calculatoare legate la Internet, dar şi să se perfecţioneze cu cunoştinţele informatice necesare.
”Vom încerca să facem depunere online pentru toate măsurile (…), excepţii putând fi doar pentru cei care aplică pe măsura dedicată fermelor mici sau poate pentru tinerii fermieri. Să spunem că pe aceste două măsuri poate nu vom face depunere online, dar atunci când un beneficiar ia două milioane de euro finanţare e puţin probabil să nu aibă Internet. E chiar imposibil. Pentru aproape toate măsurile vom avea depunere online”, a declarat Turtoi într-un interviu pentru Agerpres.
Directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit recunoaşte că informatizarea şi mediul online nu este încă disponibil în toate satele şi comunele ţării. ”Într-adevăr, sunt beneficiari din anumite zone unde nu există Internet sau aceştia nu ştiu să utilizeze Internetul sau nu-şi permit să angajeze un consultant şi îşi fac singuri documentaţiile. Cred că se vor elimina multe suspiciuni prin depunerea online. Vom vedea dacă vom face o împărţire aleatorie a proiectelor în ţară, astfel încât să nu fie evaluate în acelaşi judeţ, dar vom vedea cât este de fezabil acest lucru, pentru că va trebui să existe şi vizite în teren în anumite cazuri şi un schimb de informaţii suplimentare cu beneficiarii. Sistemul informatic este obligatoriu pentru toate fondurile europene. Noi suntem unii dintre fericiţii care îl au şi îl folosesc. Noi am făcut un sistem informatic integrat, de la depunere până la contabilizare, inclusiv”, a mai spus şeful APDRP.

George ZAVERA