Pentru a evita îmbolnăvirea, teleormănenii trebuie să cumpere carnea de porc doar din unităţile autorizate sanitar veterinar

Cum mai sunt doar câte zile până la sărbătoarea de Crăciun, foarte mulţi dintre teleormăneni au început să treacă tot mai des pragurile magazinelor pentru a se aproviziona cu alimentele necesare, din care, conform tradiţiei, nu pot lipsi carnea şi produsele din carne de porc. Produse atestate din punct de vedere sanitar veterinar, care pot fi consumate fără nici-un fel de rezervă. Unii dintre teleormăneni, mai cu dare de mână, vor merge însă în târguri pentru a cumpăra porcul sau carnea de porc direct de la producătorii individuali. Având în vedere experienţa anilor trecuţi, când din târguri sau din gospodăriile populaţiei au fost cumpăraţi şi porci a căror carne a fost infestată cu parazitul Trichinella, iar consumul unei astfel de cărni ar fi putut pune viaţa consumatorilor în pericol, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a ţinut şi de această dată să facă cuvenitele recomandări.
Pentru evitarea toxiinfecţiilor alimentare şi evitarea posibilei infestări cu parazitul Trichinella, se recomandă ca cetăţenii să nu cumpere carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta de la persoane neautorizate, precum şi din locuri sau spaţii neautorizate şi nesupravegheate sanitar veterinar. Carnea proaspătă trebuie cumpărată doar din unităţi autorizate, care, prin programul de control implementat de inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, garantează că aceasta provine din abatoare autorizate, unde asistenţa sanitară veterinară este asigurată permanent.
Crescătorii de animale trebuie să ştie că „mişcarea porcilor vii către abator, atunci când trec printr-un târg de animale, se poate efectua numai dacă animalele sunt însoţite de certificatul de sănătate, de formularul de mişcare şi de documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar. Sacrificarea porcilor şi comercializarea cărnii sunt interzise în târgurile de animale şi în vecinătatea acestora. Pentru a respecta legea şi nu a avea astfel probleme cu autorităţile, crescătorii care vor să vândă porci vii în târg trebuie să verifice dacă târgul este autorizat sanitar veterinar şi este supravegheat de un medic veterinar. La intrarea în târg, se recomandă ca medicul veterinar responsabil să examineze animalele aduse la vânzare”, se spune în recomandările ANSVSA. În acelaşi timp, ANSVSA recomandă cetăţenilor care cumpără porci de la crescătorii individuali, direct din gospodăriile acestora sau din târguri, să nu prepare carnea şi să nu o consume până nu obţin de la medicul veterinar atestatul că a fost examinată pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.

George ZAVERA