Pentru a beneficia de subvenția de 3.000 de euro, cultivatorii de usturoi trebuie să depună la DAJ documentele justificative!

În acest an, în Teleorman, 105 fermieri vor beneficia de ajutorul de minimis pentru producția de usturoi. În ceea ce privește numărul de fermieri și suprafața de usturoi cultivată în acest an, județul Teleorman se situează pe locul 2 pe țară.

La solicitarea fermierilor, în luna iunie a.c. Guvernul a majorat la 7,5 milioane de lei suma de bani ce va fi acordată în acest an, sub formă de ajutor de minimis, cultivatorilor de usturoi românesc.

Ministrul Adrian Oros : “Guvernul PNL a majorat în anul 2020, cu 60%, alocarea aferentă programului de ajutor de minimis pentru producția de usturoi, respectiv 7,5 milioane lei, față de anul 2019, cand au fost alocate numai 4, 5 milioane lei.

Prin urmare, Programul se află în derulare și a fost îmbunătățit la solicitarea producătorilor agricoli, astfel încât să se asigure piața cu produse de calitate. (…) Numărul solicitanților înscriși în Program la data de 15.05.2020, respectiv 1.098 producători, este aproape triplu față de totalul beneficiarilor Programului din anul 2019 (respectiv, 409 beneficiari).

În ceea ce privește suprafața plantată cu usturoi, la data de 15 mai 2020, aceasta este de 1.153 ha, față de 379.04 ha plantate în anul 2019”.

Fondurile însumând 7,5 milioane de lei, respectiv 1,58 milioane de euro alocate pentru Programul de susținerea a producției de usturoi sunt asigurate de la bugetul de stat. Pentru a fi eligibili, fermierii trebuie să deţină o suprafaţă cultivată cu usturoi de minimum 3.000 de metri pătraţi şi să obţină o producţie de cel puţin trei kilograme de usturoi/10 metri pătraţi.

În acest an, în Programul gestionat la nivel de județ de Direcția pentru Agricultură Teleorman s-au înscris 105 fermieri, cu o suprafață de 124,4 hectare de usturoi, față de 57 fermieri, cu o suprafață de 49 hectare de usturoi în anul 2019. Teleormanul se situează astfel pe locul 2 pe țară în ceea ce privește numărul de fermieri și suprafața totală cultivată cu usturoi, după județul Olt.

Valorificarea producţiei de usturoi se va face în perioada 1 iulie – 20 noiembrie, iar fermierii trebuie să depună documentele justificative la Direcția pentru Agricultură Teleorman până la data de 27 noiembrie 2020.

George ZAVERA