Pentru a accesa 50.000 euro nerambursabili, tinerii fermieri trebuie să se grăbească !

În data de 15 iulie 2020 s-a dat startul la depunerea cererilor de finanțare nerambursabilă pentru tinerii fermieri care se instalează pentru prima oară la conducerea unei exploatații agricole. Sesiunea de depunere de proiecte și cereri de finanțare se desfășoară în intervalul 15 iulie- 15 octombrie 2020, până la epuizarea fondurilor alocate acestei sesiuni. Dat fiind interesul deosebit pentru accesarea unor astfel de fonduri nerambursabile, mai mult ca sigur că fondurile alocate acestei sesiuni vor fi epuizate într-un timp foarte scurt, așa că tinerii fermieri care doresc să se instaleze ca șefi ai unor exploatații agricole trebuie să se grăbească în ceea ce privește întocmirea documentațiilor și depunerea cererilor de finanțare.

Precizări legate de această măsură de finanțare au fost făcute de ministrul Agriculturii, Adrian Oros, în conferința de presă susținută la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

”Astăzi, lansăm măsura ”Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”. Această măsură s-a derulat și pe perioada 2014-2020, tocmai pentru a revigora agricultura în zone care sunt depopulate sau zone care au constrângeri naturale și pentru a preîntâmpina fenomenul de îmbătrânire. Vreau să vă spun că, până acum, au aplicat la această măsură 10.230 de beneficiari. Tocmai de aceea, fiind o măsură accesată, banii pentru această măsură s-au consumat, așa că am notificat Comisia Europeană și am mutat bani de la alte măsuri neaccesate – încă 43 de milioane de euro pentru acest an”, a subliniat ministrul Adrian Oros.

”De data aceasta am împărțit alocarea financiară în modul următor: 20 milioane euro pentru tinerii fermieri români din afara granițelor țării, care se instalează pentru prima dată ca șefi de exploatație. Sigur, o să vedeți în ghid aceleași criterii legate de cursurile pe care le-au absolvit în domeniul agricol, dar și dacă au avut un loc de muncă în țări membre UE sau țări terțe, în domeniul agricol, vor putea să depună cereri de finanțare. Măsura este de 50.000 euro pentru exploatațiile între 30.000 și 50.000 valoare producție standard și de 40.000 euro pentru exploatațiile între 12.000 și 29.999 valoarea producției standard. Este o sumă forfetară, în două tranșe: 75% la semnarea contractului de finanțare și încă 25% până la finalul implementării proiectului, care durează între 3 și 5 ani, în funcție de cum își fac dânșii planul de dezvoltare”, a precizat ministrul agriculturii, Adrian Oros.

Proiectele de dezvoltare a exploatațiilor agricole și cererile de finanțare care le însoțesc se întocmesc conform Ghidului solicitantului și a anexelor aferente acestuia, disponibile pe www.afir.info, la secțiunea ”Investiții PNDR” în pagina dedicată submăsurii 6.1, iar depunerea documentației se realizează on-line, pe pagina oficială de internet a Agenției.

George ZAVERA