Pensionarii teleormăneni beneficiază de peste 3400 bilete de tratament

Biletele de tratament balnear se acordă, fie cu suportarea unei contribuţii individuale, fie cu titlu gratuit, în conformitate cu ordinea de ierarhizare, a cererilor prin care se solicită bilete de tratament balnear în funcţie de criteriile specifice, în limita locurilor repartizate pe serii, staţiuni şi unităţi de cazare.
Pensionarii trebuie să reţină faptul că, în urmă cu doar câteva zile, au fost aprobate criteriile de acordare a biletelor de tratament balnear prin sistemul organizat şi administrat de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, pentru anul în curs.
Ca element de noutate prevăzut în Criteriile de acordare a biletelor de tratament balnear în anul 2013, este modificarea modului de stabilire a contribuţiei individuale pentru persoanele care beneficiază de tratament balnear cu suportarea unei contribuţii.
Mai exact, este vorba despre pensionarii din cadrul sistemului public de pensii, a cărei contribuţie este în procent de 50 la sută din cuantumul total brut al drepturilor de pensie, inclusiv din pensia brută acordată de către casele sectoriale din luna anterioară celei în care se efectuează repartiţii.
În categoria persoanelor care beneficiază de tratament balnear, cu suportarea unei contribuţii individuale a fost introdusă subcategoria “pensionarilor sistemului public de pensii care au şi calitatea de asiguraţi”, conform art.6 din Lege 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pentru aceste persoane fiind prevăzute o serie de reglementări specifice.
Din evidenţele Casei de Pensii Teleorman, la nivelul judeţului nostru, sunt înregistraţi peste 100.000 de pensionari, iar în ceea ce priveşte numărul cererilor depuse, pentru obţinerea unui bilet de tratament, acesta este de 5800 cereri.
Însă numărul biletelor existente este mult mai mic, de doar 3453 de bilete de tratament balnear, din care 751 bilete de tratament în cadrul unităţilor de tratament din proprietatea Case Naţionale de Pensii Publice şi 2702 bilete de tratament balnear în alte staţiuni.
Din cele 14 serii, în prezent Casa de Pensii Teleorman, acordă bilete de tratament pentru seria a IV-a din acest an, cu plecarea în staţiune, din 3 iunie 2013.
Pensionarii teleormăneni se pot trata, în 18 staţiuni, printre care amintim: Herculane, Eforie Nord, Olăneşti, Saturn, Tuşnad, Căciulata, Vatra Dornei, Mangalia.

Mirel MANAFU