Pe fondul unei natalităţi în scădere drastică costurile unor analize de laborator descurajează tinerele cupluri să devină părinţi

Aşa cum relatam în a doua jumătate a lunii iunie 2011, odată cu aprobarea ordinului prin care s-au actualizat tarifele pentru analizele de laborator efectuate de către Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională şi reţeaua de transfuzie sanguină, viitoarele mame întâmpină probleme în ceea ce priveşte efectuarea anumitor investigaţii medicale necesare în sarcină.
Revenim asupra acestui subiect după ce mai multe viitoare mame (este vorba de o categorie aparte de femei, cele care se află în incompatibilitate de Rh sau dublă incompatibilitate – Rh şi grupă de sânge -cu soţul), ne-au semnalat că preţurile foarte ridicate ale anumitor analize le pun în imposibilitatea de a le efectua. Femeile renunţă să facă analizele din lipsa banilor, deşi acestea sunt vitale pentru depistarea anticorpilor în sânge, prezenţa acestora cauzând malformaţii grave la nou născuţi, dacă este depăşit un anumit prag de toleranţă. Referitor la analiză este vorba despre o titrare de anticorpi anti Rh(D) şi anti A/anti B, în caz de dublă incompatibilitate, investigaţie medicală ce se efectuează pe ângă analizele uzuale necesare în timpul sarcinii. Şi dacă până în iunie 2011, când a fost aprobat ordinul de mai sus, la Centrul de Transfuzii din Alexandria aceste analize costau câte 28 lei, odată cu actualizarea tarifelor, în primele luni de la aprobare preţurile ajunseseră la 288 lei. Saltul tarifului a fost descurajant pentru toate viitoarele mame din Teleorman, nevoite să efectueze aceste analize.
De precizat că în Teleorman titrările de anticorpi anti Rh şi anti A/anti B se fac doar la Centrul de Transfuzii din Alexandria, niciunul dintre laboratoarele medicale particulare existente în capitala de judeţ neavând reactivi pentru astfel de analize.
În prezent, după cum ne-au declarat viitoarele mame care ne-au contactat, preţurile titrărilor de anticorpi în caz de incompatibilitate în sarcină au scăzut şi au ajuns la 120 lei fiecare.
Una dintre femei chiar ne-a făcut un calcul al analizelor efectuate în primul trimestru de sarcină. Setul complet de investigaţii medicale efectuate la unul dintre laboratoarele particulare din Alexandria au costat-o peste 700 lei, cu toate că a beneficiat de gratuitatea anumitor analize decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. La acestea s-au adăugat vizitele la medic şi ecografia din primul trimestru, care au costat aproximativ 150 lei. În ceea ce priveşte titrarea de anticorpi, viitoarea mamă a preferat să meargă la Bucureşti la o clinică particulară, unde costul unei astfel de analize este de 25 lei.
“Cu toate că am mers cu autoturismul propriu, drumul şi analizele nu ne-au costat 240 lei, cât aş fi achitat la Centrul de Transfuzii din Alexandria”, ne-a spus viitoarea mamă.
Chiar şi în cazul în care femeile s-ar deplasa spre capitală cu un mijloc de transport în comun, nu ar scoate din buzunar atâţia bani.
În aceste condiţii şi pe fondul unei natalităţi în scădere drastică atât la nivel naţional cât şi local, sistemul sanitar nu stimulează tinerele cupluri să devină părinţi ci, din contră, le descurajează prin aplicarea unor tarife la analizele de laborator necesare în timpul sarcinii, care depăşesc cu mult veniturile actuale.

M. MEILĂ