Pe 25 mai, ucrainenii au de ales între pâine şi democraţie

Ameţiţi de jocurile politic şi geostrategice, majoritatea analiştilor neglijează două aspecte care ar putea să dea peste cap toate planurile şi toate calculele.
După ce ruşii au rezolvat problema Crimeii prin referendum, fără să tragă vreun foc de armă, Occidentul a sărit ca ars, deşi prin sprijinirea pe faţă a aşa-zisei revolte de la Kiev n-a făcut altceva decât să netezească drumul lui Putin spre peninsulă şi spre gazele din Marea Neagră. Sancţiunile pe care UE şi SUA le-au aplicat deocamdată Rusiei nu stârnesc decât hohote de râs în Duma de la Moscova, deputaţii cerând toţi să fie declaraţi indezirabili de către UE şi SUA.
De ce Putin atât de liniştit şi Parlamentul rusesc atât de vesel? Dintr-un motiv foarte simplu: Occidentul şi realitatea social-politică ucraineană lucrează pentru ei.
Manifestările de la Kiev, provocate de refuzul lui Ianukovici de a mai semna parteneriatul cu UE, în perspectiva aderării, au fost confiscate de partidele politice din opoziţie şi de ultranaţionalişti, iar ocuparea sub ameninţare a armelor a instituţiilor n-a făcut decât să dea apă la moară celor care susţin că noua conducere de la Kiev s-a instalat la putere printr-o lovitură de stat.
Cu toate acestea, atât UE, cât şi SUA au recunoscut imediat noua putere de la Kiev şi s-au grăbit să-i dea binecuvântarea pentru organizarea de alegeri anticipate şi prezidenţiale pe 25 mai, adică peste numai două luni.
O idee mai proastă nici nu se putea, pentru că, în mod cert, rezultatele scrutinului nu vor fi în nici un caz cele aşteptate de Occident.
Pentru că la ruptura clasică pe orizontală a Ucrainei, cu un vest catolic şi sărac şi un est majoritar pro rus, ultra ortodox şi substanţial mai sărac, se adaugă marea crevasă pe verticală, generată de guvernarea neoliberală Tomoşenko-Iuscenko şi de cea plutocrată a lui Ianukovici. În ultimii 8 ani în Ucraina s-a produs un profund regres progresiv la nivel macroeconomic, sărăcia devenind structurală iar infrastructura aproape inexistentă, resursele au fost confiscate de o elită care n-are altă ideologie decât profitul, iar ca finalitate o sărăcie aproape generalizată a populaţiei.
Ucraina e la un pas de faliment, şi cum Rusia a blocat ajutorul financiar, promis lui Ianukovici, Occidentul ar fi cel care ar trebui să facă urgent o perfuzie cu capital Ucrainei. Dar SUA le recomandă guvernanţilor de la Kiev să se adreseze FMI, iar UE n-are curaj să le mai arunce o povară în spate contribuabililor cu puţin timp înainte de alegerile pentru Parlamentul European.
Această situaţie este extrem de favorabilă lui Putin şi Rusiei, pentru că pe 25 mai ucrainenii vor avea de ales între pâine şi democraţie, între oferta pur ideologică a Vestului şi miliardele de dolari ale Rusiei.
Iar dacă până atunci pensiile şi salariile nu vor fi plătite, aşa cum se va întâmpla în Crimeea, nu e greu de ghicit în favoarea cui lucrează realităţile social-economice şi politice din Ucraina.

C.R.