Parlamentarii din Teleorman ne liniștesc: prețurile nu vor mai crește nejustificat

Consumatorii vor fi protejați, iar prețurile nu vor mai crește nejustificat. Ordonanța anti-speculă a fost aprobată. Acesta va combate acțiunile speculative ale magazinelor și are rolul de a proteja consumatorii. Legea vine în urma unor creșteri nejustificat de mari la unele produse din partea comercianților.

​”Creșterea nejustificată a prețurilor față de consumatori și concurența neloială față de alte firme în caz de mobilizare militară, de război, de asediu, de urgență, alertă ori alte situații de criză vor fi pedepsite cu amenzi între 0,1%-1% din cifra de afaceri, minim 10.000 de lei”, așa sună textul ordonanței anti-speculă.

Potrivit parlamentarilor din Teleorman, atât de la PSD, cât și d ela PNL, prin această lege, statul își creează practic pârghiile de acțiune pentru a acționa împotriva comercianților care vor să profite de actualul context economic dificil.

”Ordonanța prevede protejarea consumatorilor împotriva unor majorări nejustificate de prețuri și disfuncționalități evidente ale pieței.

Amenzile aplicate pe cifra de afaceri a comercianților pot ajunge la milioane de lei, fiind în măsură să-i descurajeze pe agenții economici care practică prețuri speculative, fără o justificare economică obiectivă.

Prin această lege, statul își creează practic pârghiile de acțiune pentru a acționa împotriva comercianților care vor să profite de actualul context economic dificil.

Conduita incorectă și speculativă a unor agenți economici care majorează prețurile finale fără să fi avut creșteri ale valorii materiilor prime sau la ofertele furnizorilor va fi sancționată pe măsură”, spune senatorul teleormănean, Dănuț Cristescu.

Amenzile vor fi aplicate de Protecția Consumatorilor când sunt afectați consumatorii și de Consiliul Concurenței când sunt afectate firmele.

Claudiu DUMITRACHE