Parastasul regelui

La împlinirea unui an de la moartea fostului rege Mihai I al României, ultimul rege al țării, ce a mai rămas din Casa Regală, custodele coroanei, și chiar și principele Radu Duda, un actor care interpretează acum rolul de principe, fiind soțul Margaretei, fata regelui Mihai, au organizat un serviciu religios care urma să aibă loc la Catedrala Episcopală și Regală a Mânăstirii Curtea de Argeș, urmat de rugăciuni la mormântul regelui Mihai. Regele Mihai a murit anul trecut, la 96 de ani, la reședința sa din Elveția.

Parastasul regelui poate fi definit si ca moartea și parastasul Casei Regale, urmașii regelui, oricare ar fi ei trăind intr-un stat democratic, într-o republică, așa cum va rămâne România întotdeauna. La parastasul regelui Mihai vor participa Maiestatea Sa Margareta și principele Radu Duda, principesa Elena, Alexander Nixon, principesele Sofia și Maria.

Regele Mihai s-a născut la 25 octombrie 1921 la Sinaia, și a murit pe 5 decembrie 2017. Regele Mihai a fost fiul lui Carol al II-lea, rege al României, și i-a avut frați pe Carol Lambrino și pe Ana, principesă de Bourbon. Regele Mihai i-a avut drept copii pe Margareta, Elena, Irina, Sofia și Maria. Pe 20 iulie 1927 devine rege al României, până în iunie 1930, și apoi încă o data din 6 septembrie 1940 până în 30 decembrie 1947, data la care monarhia a fost abolită. Regele Mihai a fost strănepotul reginei Victoria a Marii Britanii. În prima sa domnie, a fost rege cu regent, fiind un copil. A doua sa domnie a fost în perioadă de război, și a continuat până la abrogarea definitivă a monarhiei. A urmat perioada de exil a regelui Mihai, ani grei, iar după Revoluția din 1989 a avut mai multe tentative de întoarcere în țară, fiind și hăituit de oamenii președintelui din vremea respectivă, Ion Iliescu.

Astăzi, câțiva monarhiști îl regretă încă pe regele Mihai, iar toată lumea îl respectă. De soarta tragică a regelui Mihai, încearcă să profite urmașii săi, și chiar profită.

Ioan DUMITRESCU