Papa în România

Papa Francisc va vizita România în perioada 31 mai-2 iunie 2019, susține Administrația prezidențială și Nunțiul apostolic. Papa Francisc va merge la București, Iași, Blaj și Șumuleu Ciuc. În comunicatul Administrației prezidențiale se arată: ”Primind invitația Președintelui României, Klaus Werner Iohannis, a Autorităților statului și a Bisericii Catolice din România, Sanctitatea Sa Papa Francisc va întreprinde o vizită apostolică în țara noastră”.

Primul suveran pontif care a vizitat România, țară preponderant ortodoxă, a fost Papa Ioan Paul al II-lea înanul 1999, de altfel și prima vizită a unui papă într-o țară majoritar ortodoxă. Purtătorul de cuvânt al Arhidiocezei Romano-Catolice din România a declarat: ”Vizita de la Blaj va avea o însemnătate pentru credincioșii Greco-catolici, pentru că acum 20 de ani, Papa Ioan Paul al II-lea, când a venit în România, s-a oprit doar la București, credicioșii venind la București. Acum Papa va merge la ei”.

Vizita Papei este o vizită de stat, o vizită pastorală, și o vizită ecumenică. Premierul României, teleormăneana Viorica Vasilica Dăncilă, a confirmat vizita Papei Francisc în România, după vizita sa la Vatican. Papa Francisc va avea o întrevedere cu Patriarhul Daniel. Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române a declarat: ”Ne bucurăm că vizita a fost confirmată și în virtutea vechilor și bunelor relații dintre Biserica Ortodoxă Română și Biserica Romano Catolică, relațiile întărite de Papa Ioan Paul al II-lea din anul 1999 și reînoite acum prin apropiata vizită a Papei Francisc. Acesta va fi primit de Prea Fericitul Părinte Daniel în cadrul unei întâlniri al cărui program urmează să fie anunțat. Bunele relații dintre cele două Biserici, au fost și sunt manifestate inclusiv prin ospitalitatea de care se bucură comunitățile de româmi din multe țări, mai ales în Italia, unde multe dintre parohiile românești își oficiază slujbele religioase în biserici puse la dispoziție de comunitatea catolică locală. Vizita Papei Francisc în România are loc în urma invitațiilor oficiale adresate Sanctității Sale de Conferința Episcopilor Catolici din România, de președintele României, Klaus Werner Iohannis, și de primul ministru, VioricaVasilica Dăncilă.

Mai trebuie precizat că în România sunt 18 culte religioase recunoscute; acestea sunt: Religia Ortodoxă (81,04), Religia Romano Catolică (4,33 %), Religia Reformată (2,99 %), Religia Penticostală (1,80 %), Religia Greco Catolică (0,75 %), Religia Baptistă (0,56 %), Religia Adventistă de Ziua a Șaptea (0,40 %), Religia Musulmană (0,32 %), Religia Unitariană (0,29), Religia Martorii lui Iehova (0,25), Religia Creștină după Evanghelie (0,21 %), Religia Creștină de RitVechi (0,16 %), Religia Evanghelică Luterană (0,10 %), Religia Ortodoxă Sârbă (0,07 %), Religia Evanghelică (0,08 %), Religia Evanghelică de Confesiune Augustană (0,03 %), Religia Mozaicană (0,02 %), Religia Armeană (0,01 %).

Ioan Dumitrescu