Până trece supărarea liderilor, USL va avea purtător de cuvânt

Crin Antonescu se joacă cu focul, iar jocul cu focul e periculos nu numai pentru copii, ci şi pentru politicieni. Ca unul care se află-n politică de 24 de ani, el ştie foarte bine că aflarea la butoane într-o perioadă atât de grea erodează, iar cum el candidează peste un an la preşedinţie încearcă o detaşare strategică de USL, în general, şi de Victor Ponta, în special, mizând pe consonanţa dintre declaraţiile sale războinice şi glasul nemulţumiţilor de guvernarea USL, care fac opoziţie în stradă, în locul opoziţiei politice, care este ca şi inexistentă.
Exprimându-se deschis şi public împotriva unor iniţiative legislative controversate, contestate puternic în stradă, liderul liberal nu ratează ocazia de a-l face pe Victor Ponta mincinos şi de a spune că în acest moment are „puţină încredere, spre deloc” în acesta, invitându-i pe jurnalişti să se obişnuiască cu gândul că între cei doi lideri ai USL ar putea să apară chiar un divorţ.
În aceste condiţii nu sunt puţini cei care proorocesc ruperea iminentă a USL, ceea ce pare logic la prima vedere, dar imposibil de realizat conform logicii politice.
Un vechi proverb românesc spune că nu pleacă dulăii de la măcelărie decât alungaţi. Parafrazându-l se poate spune că nu pleacă politicienii de la ciolanul puterii decât măturaţi de vot. S-ar părea că Antonescu nu ştie acest proverb, iar dacă l-a ştiut vreodată l-a uitat, iar despre parafrază nu mai încape discuţie să se fi gândit la ea. Altfel ar fi lăsat-o mai moale.
Spargerea USL ar însemna trecerea liberalilor în opoziţie şi pierderea oricărei şanse de a câştiga prezidenţialele pentru liderul liberal.
Să zicem că Crin Antonescu ar părăsi alianţa cu PSD, dar cine-l va urma? Cei 10 miniştri care abia s-au obişnuit cu dulceaţa puterii, în nici un caz. Nici secretarii de stat, preşedinţii de consilii judeţene sau primarii liberali nu se vor grăbi să-l urmeze, şi nici măcar parlamentarii care „s-au consumat” material şi spiritual pentru a ajunge în fotoliile din Casa Poporului.
Înclinăm să credem că nici liderul liberal însuşi nu neglijează acest aspect, iar ieşirile sale sunt mai degrabă rodul unei nervozităţi excesive, provocată de ultimele sondaje. Unde Ponta e pe primul loc la „încredere” în politicieni. Iar ultimul sondaj efectuat de CSOP, la comanda PDL, îl plasează pe Klaus Iohaniss peste Antonescu, iar Tăriceanu îi suflă şi el în ceafă.
Crin Antonescu nu poate întinde prea mult coarda nici în relaţia cu Ponta, şi, implicit PSD, şi nici în propriul partid, unde, în afara unui grup minuscul de liberali pur-sânge care nu văd cu ochi buni alianţa cu PSD, toată lumea visează la cel puţin patru Crăciunuri fericite. Şi îmbelşugate, bineînţeles, nu cu pâinea amară a opoziţiei pe masă.
De altfel, primul semn că şi în politică supărarea e trecătoare a fost dat marţi seară, în biroul lui Chiţoiu, când cei doi lideri, Ponta şi Antonescu, s-au întâlnit şi au discutat cam un sfert de ceas într-o atmosferă „glaciară”, spun unele surse. Dar cum de Crăciun se anunţă temperaturi ridicate, s-ar putea ca până la Anul Nou gheaţa să se topească.
Oricum, o vreme cei doi nu vor mai apărea în public ţinându-se de mână, strategii partidelor căutând în aceste momente un purtător de cuvânt pentru USL.

C.O.